Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БЛС: Хаосът продължава - дигитализацията не е само електронната рецепта

БЛС: Хаосът продължава - дигитализацията не е само електронната рецепта

От БЛС предлагат, за да не се лутат пациентите и да не бъдат връщани при лекарите, максимално бързо въвеждане на достъпен, дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани на територията на Р България с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа.

Вече пети ден наблюдаваме последиците и тоталния хаос, настъпил след въвеждането на задължителната електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет.Това заявяват в позиция разпространена до медиите от Българския лекарски съюз. Ето какво още се казва в съобщението:

"Каква е реалността:

•Дискриминация на над 2/3 от лекарите в България, които не могат да изписват електронни рецепти, в това число и всички колеги от едно от най-невралгичните звена в системата - Спешна помощ.
•Огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени рецепти с настояване за промяна на терапията и то под натиск. Сред причините за връщане са: липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на лекарствата и др.
•Натиск за промяна на терапията на пациента от страна на фармацевта, въпреки че това е право на лекаря в интерес на пациента, а не задължение вменено му от фармацевта.
•От издадени над 60 000 електронни рецепти за по-малко от 4 дни, при анулирани 5 000, в НЗИС има данни за попълнено пациентско досие за около 30 000 рецепти.

Български лекарски съюз подкрепя дигитализацията, включително и въвеждането на електронната рецепта като водещо средство за предписване на медикаменти, но нека за всички е ясно, че с електронната рецепта дигитализацията в здравеопазването не се изчерпва. 

Всички знаем предимствата й, те са такива, каквито носи всеки нов дигитален инструмент, когато е въведен правилно. Настоящата ситуация обаче е различна. Бяха нужни по-малко от 5 дни, за да се убеди цялото общество в провала на начина на въвеждане на задължителната електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет. 

За това Български лекарски съюз предлага, конструктивно, дигитализацията в системата на лекарствоснабдяването да продължи със следните стъпки с цел избягване на горепосочените проблеми:

•За решаване на проблема с дискриминацията на лекарите: въвеждане на паралелно използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време. През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след изпълнението й, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане. Право на всеки лекар и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.
•За да не се лутат пациентите и да не бъдат връщани при лекарите: Максимално бързо въвеждане на достъпен, дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани на територията на Р България с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа.
•Създаване на дигитално (интерактивно) приложение за пациентите, което да предоставя информация за наличностите на медикаментите в аптеките. 
•Строго спазване на Чл. 34. от Наредба № 4 за Условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, който ясно регламентира: „…когато лекарственият продукт е предписан чрез международно непатентно или фармакопейно наименование на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен продукт, разрешен за употреба в страната, който съдържа предписаното активно вещество, като задължително се спазват предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица; 2. когато лекарственият продукт е предписан под търговско наименование, се отпуска точно предписаният продукт. (2) Когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър- фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея.
•Законови промени с цел повишаване на контрола при отпускане на медикаменти, както и гарантиране на правото на информираност на пациента за най-евтината алтернатива за лечение още на територията на лекарския кабинет. 

Считаме, че отговорните институции трябва да предприемат спешни действия за разрешаване на проблема, в противен случай си запазваме правото на протестни действия и възможността да защитим правата на лекарите и пациентите по съдебен път."

*без редакторска намеса
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега