Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бобева: За образованието догодина ще се дадат най-много пари

Бобева: За образованието догодина ще се дадат най-много пари

Бюджет 2014 е реалистичен, той балансира различните сектори, гарантира провеждането на хоризонтални политики и дава възможност да се направят и повечето реформи, които сме предвидили. Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Бюджет 2014 е реалистичен, тойбалансира различните сектори, гарантира провеждането на хоризонтални политики идава възможност да се направят и повечето реформи, които сме предвидили. Товазаяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева в ефира на радиоК2.

Бобева даде пример с приоритета регионално развитие и намаляване наразличията между регионите, който е залегнал във политиките на всичкиминистерства. „Ако има министерство, коетонаистина е приоритетно, това е образованието. Най-много относително средствасе дават за тази сфера, като не става дума само за бюджетни пари, но и зановата оперативна програма”, изтъкна Бобева. По думите й истината заразвитието на българската икономика и общество е именно в образованието. „Товае фундаментален проблем и въпреки трудностите, ние го поставяме на първо място.Ще подкрепим образованието в малките населени места. Ще насърчим професионалнотообразование приоритетно в регионите, където то е необходимо”, добавивицепремиерът.

Бобева подчерта, че имаогромен ресурс, който е заделен за програмни проекти. Вицепремиерът обясни, чечрез бюджета ще се финансират проекти, които ще имат висок икономически ефект.Целта е не просто да се дават пари, а те наистина да има ефект върху растежа,малките и средните предприятия и върху районите, които най- много се нуждаят. Вицепремиерът обърна внимание, чеза първи път се отделят 20 млн.лв. за иновации.

„Дълбоко вярвам, че българскатаикономика може да се развие в тази област и сме способни да създадем икономика,основана на иновациите. Тези средства за първата крачка, за да се насърчи тозитип производство”, каза вицепремиерът по икономическото развитие. Тя отбелязаоще, че се увеличават и парите за реклама на българския туризъм в чужбина, катое важно тези средства да се използват ефективно.

„Бюджетът не създава работниместа, а рамката, в която бизнесът може да създава повече заетост и икономическирастеж. Предвиждаме държавна политика, която ще направи бизнеса по- ефективен ипо- активен”, изтъкна Бобева. Тя обърна специално внимание нанасърчаването на износа. По думите й българският бизнес има нужда от условия ивъзможности за износ, който ще дърпа растежа напред. Вицепремиерът отбеляза, чесоциалните разходи също имат икономически смисъл, защото увеличават вътрешнототърсене и по този начин имат ефект върху растежа.

„Много ми се иска да преобърнемуправлението на държавните предприятия, така че те да не бъдат една отосновните пробойни в бюджетите. Това може да стане единствено със сериознарегулация върху тяхната дейност. До две седмици ще сме готови с първия проектна закона за управление на държавното участие”, каза още вицепремиерът поикономическото развитие. Според Бобева институциите вдържавата трябва да дадат тон за едно по-икономично използване на средствата.По отношение на растежа догодина, тя каза, че се очаква той да бъде 1,8%.

„Отгледна точка на макрорамката, мисля, че и нашите европейски партньори ще бъдатудовлетворени относно предвижданията за нашата продължаваща фискалнаустойчивост”, добави вицепремиерът. „Ситуацията е сложна - не само викономиката, но и заради натрупаните проблеми в другите сфери, които саогромни. Важно е да успеем, защото в противен случай шансът на следващите следнас ще е още по- малък”, каза още вицепремиерът Даниела Бобева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега