Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бойчев: В Закона за концесиите трябва да влезе категоризация на плажовете

Бойчев: В Закона за концесиите трябва да влезе категоризация на плажовете

"Категоризацията ще позволи много по-гъвкав режим при отдаването".

„Ще подкрепим промените в Закона за концесиите в контекста на изискванията на директивата, те целят по-гъвкав режим за отдаване на плажовете на концесия. Но е важно в текстовете да бъде включена категоризация на плажовете и Министерството на туризма трябва да помисли в тази посока“. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев по време на дебатираните днес промени за изменение и допълнение на Закона за концесиите, които целят създаването на цялостна специална уредба за услуга с обект морски плаж. Те бяха приети на първо четене. Бургаският депутат, член на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, подчерта, че категоризацията на плажове е от ключово значение за качествена промяна в сферата на туризма. 

„По българското Черноморие са обособени около 270 плажа, от които 144 са дадени под форма на концесия и под наем. Моето мнение е, че ако не се осъществи категоризация, тези плажове ще останат пак толкова, които са дадени под някаква форма, а тези които не са, отново ще са без стопани. Формулата за ценообразуване на плажовете е една за всички ивици, независимо дали са атрактивни или се намират на не толкова привлекателни места. Категоризацията ще позволи много по-гъвкав режим при отдаването. По Черноморието има атрактивни плажове – тези, които се намират в туристически комплекси, на територията на големите черноморски градове. Те са по-привлекателни, отдадени са и пак ще бъдат. Но ивиците, към които няма такъв интерес, с действащото ценообразуване няма как да се дадат“, заяви от трибуната Бойчев.

Като представител на Черноморския регион, народният представител обърна внимание и на още едно предложение, свързано с желанието на кметове да стопанисват плажове. „Неведнъж в разговори черноморски кметове са заявявали желание да се грижат за плажните ивици – дали чрез концесия или под наем. В момента те са поставени наравно с всички други участници при процедурите по отдаване и нямат възможност да стопанисват плажове. Трябва да се мисли в тази посока за промяна“. Димитър Бойчев посочи като добър пример Бургас.

„4 години общината стопанисваше Централния плаж в града, а услугата шезлонг и чадър беше безплатна. Това бе плаж за пример, много добре подържан, със спортни съоръжения вместо търговски обекти в услуга на всички жители и гости на града. Когато се даде възможност на общините да стопанисват плажовете, те могат да правят различни политики през тях, без да е водещо акумулирането на икономически ползи. Черноморските общини са общини с възможности, могат по-гъвкаво да управляват плажовете, защото те са сред важните елементи на летния туристически продукт, който предлагаме“, допълни още бургаският депутат от ГЕРБ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега