Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Болниците в Бургас настояват за спешно създаване на Кръвен център

Болниците в Бургас настояват за спешно създаване на Кръвен център

Всички, от които зависи създаването на Кръвния център в Бургас, да положат усилия това да се случи възможно най-бързо. За това настояват болниците в Бургас и региона, които използват кръв и кръвни продукти

Всички, от които зависи създаването на Кръвния център в Бургас, да положат усилия това да се случи възможно най-бързо. За това настояват болниците в Бургас и региона, които използват кръв и кръвни продукти. Те участваха в среща, организирана по инициатива на Областния управител на Бургас Пламен Янев. Конкретната причина е писмо, изпратено до Областна администрация, в които лечебни заведения молят съдействие. Проблемът с липсата на Кръвен център и невъзможността взетата в Бургас кръв да се обработва на място вече е изключително сериозен. Той поставя на изпитание ежедневната работа на лекарите и качественото лечение на пациентите. „ОТХ Бургас функционира като „склад за кръв". Ние вземаме кръвта, след което тя се изпраща в Стара Загора за обработка и се връща тук в рамките на 3-5 дни. През това време пациентите чакат. Принудени сме да планираме потреблението 3-5 дни напред, което не се прави никъде другаде в страната. Няма как да се планира спешност и затова често сме принудени да даваме количества, които да предотвратят риска от смърт при кръвозагуба, а не количества, от които пациентът наистина се нуждае. Те се набавят впоследствие. Така „на ръба" работим в последните няколко години, откакто в областта бяха разкрити много нови болници. Това изнервя лекарите, пациентите и техните близки. Така повече не може да продължава. Ние сме надхвърлили в пъти изискванията за създаване на Кръвен център и молим цялата общественост да ни подкрепи", каза д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас.

Тя посочи и конкретен пример отпреди дни - новородено бебе на 6 дни е имало спешна нужда от преливане на кръв, но след тридневно чакане кръвта се оказва несъвместима с бебето. „Наложи се втора заявка до ЦТХ-Стара Загора, но тук идва въпросът дали бебето можеше да дочака кръвта", каза още тя. Броят  на кръводарителите в Бургас е вече рекордно висок. Бургас е на първо място по брой кръводарители от всички отделения в страната. Дарителите са повече от Стара Загора и Плевен, в които има Кръвни центрове с пъти в повече възможности и персонал. Дори в градове с кръвни центрове не се обслужват толкова много болници, колкото в Бургас – те са 11 към момента и се очаква да станат 13.  Половината кръв, която се обработва в Стара Загора, идва от Бургас. При създаването на Кръвен център, обработката ще се извършва тук, пациентите няма да чакат, няма да има разходи за постоянен транспорт, ще може да се увеличи работното време, което сега е неудобно за голяма част от кръводарителите. 

Участващите в срещата болници бяха единодушни, че проблемът наистина е сериозен и важи за всички тях. Заради чакането на транспорта от Стара Загора се отлагат операции и кръвопреливания. Това води до напрежение у лекарите, пациентите и техните близки, които и без това са стресирани и притеснени. „Считам, че всички необходими условия за трансформирането на ОТХ в Кръвен център Бургас са налице. Не е човешко и хуманно да не можем да осигурим достатъчно кръв за болните, защото трябва да чакаме транспорт и да им даваме толкова, колкото да не загинат. И не бива да се оправдаваме с липсата на средства, а да ги намерим. Отпадането на необходимостта от постоянен транспорт би спестила финансов ресурс, който може да бъде насочен другаде", коментира Областният управител.

Той се ангажира да информира народните представители от Бургаски регион с експертните становища от срещата, както и ресорните министерства, които да предприемат нужните стъпки. За трансформирането на отделението на УМБАЛ Бургас в Кръвен център са необходими около 15 млн.лв., които да бъдат заложени в бюджета на МЗ. Част от тях са за строителство и ремонт на допълнителна сграда за лаборатории и производство, вече проектирана със средства на Община Бургас. Останалата част е за апаратура, нужна за обработката на кръвта. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега