Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Борисов: "Белене" няма да мръдне, докато Кириенко не се извини

Борисов: "Белене" няма да мръдне, докато Кириенко не се извини

Борисов бе категоричен, че ако Кириенко не се извини за „недоразумението” от над 2 милиарда, проекта „Белене” няма да мръдне.

България ще преговаря за строителството на АЕЦ "Белене" само ако изпълнителният директор на "Росатом" Сергей Кириенко признае, че е подвел българския народ. Това каза българският премиер, след като откри енергийната конференция за Югоизточна Европа „Енергетика без граници – от национален към регионален подход”.

Борисов бе категоричен, че ако Кириенко не се извини за „недоразумението” от над 2 милиарда, проекта „Белене” няма да мръдне. Пред журналисти той заяви още, че няма да даде нито лев повече от бюджета за строителството на ядрената централа. „България повече пари за "Белене" няма. Сядам пак да преговарям за „Белене” само ако г-н Кириенко бъде любезен да излезе и да каже: "Това беше грешка, ние сме съучастници в тази грешка, обявихме на българското общество 4 млрд., при положение че знаем, че тя е над 6 млрд". Говорим само за руската част от проекта“, обясни министър-председателят.

 Премиерът каза още, че има двама инвеститори за АЕЦ „Белене". Днес ще се водят разговори с трети, съобщи той, но не конкретизира имена. Министър-председателят поиска да чуе от Русия за какво са се договорили точно с тройната коалиция при подписването на енергийните проекти от т.нар. „Голям шлем". Същият въпрос отправи и към президента Георги Първанов. „Президентът Първанов говори много, но когато трябваше наистина да каже нещо, той избяга отново. Той каза: „Да, има подписан договор за 4 млрд. и някакъв инфлационен индекс", само че той каза към 400 млн., а  сега излиза друга цифра - 2,4 млрд. евро - не е едно и също", каза премиерът Борисов.

Той е убеден, че Сергей Кириенко ще си признае грешката, но се съмнява, че държавният глава ще го стори.

Борисов бе категоричен, че проектите „Набуко" и „Южен поток" са изгодни за България. Премиерът лансира тезата, че държавните гаранции за проекта "Набуко" трябва да се извадят от бюджетните дефицити на държавите участнички в проекта. „Започне ли да се усвоява банковата гаранция, дадем ли я, това се прехвърля на бюджетния дефицит на държавата. Усилията на правителството и на всички нас да запазим границите на бюджетния дефицит ще бъдат напразни“, обясни Борисов.  „Надявам се ЕК да ни помогне в решаването на този казус, иначе аз няма да спра проекта, но всички трябва да останат с ясното съзнание, че по този начин минаваме в свръхдефицит”, допълни Борисов.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега