Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Божана Апостолова получи награда Перото за цялостен принос

Божана Апостолова получи награда Перото за цялостен принос

Белослава Димитрова, Теодора Димова, Деметра Дулева, Цвета Брестничка и Ирина Некит спечелиха литературното отличие в петте основни категории на наградите.

"Вече 30 години издавам само българска литература с единствено желание – духовният ръст на българите да се чуе по света и България да качи няколко стъпала нагоре. Издала съм повече 1300 книги и на всяка една от тях съм се радвала като на свое внуче. Пожелавам си и за в бъдеще да се раждат талантливи хора, които да продължават да пишат", с тези думи голямата издателка, поетеса и писателка Божана Апостолова прие наградата за цялостен принос за 2020 година на Национален център за книгата и Литературен клуб „Перото“.


* Наградата „Перото“ в категория „Детска литература“ отиде при Цвета Брестничка и книгата „Небивалици с буквите от А до Я“, илюстрирана от Албена Каменова.

* В категорията „Поезия“ отличие спечели Белослава Димитрова за „Месо и птици“.

* За публикувания поетичен превод от български на румънски език на „Разкопчаване на тялото“ от Аксиния Михайлова приз в категория „Превод“ получи Ирина Некит.

* Теодора Димова е лауреат на наградите в категория „Проза“ с романа   „Поразените“.

* „Странстващият албатрос“ на Деметра Дулева стана победител в категорията „Дебют“.


Литературни награди „Перото” на Национален център за книгата и „Национален дворец на културата – Конгресен център София” се връчват ежегодно на творци – писатели, преводачи, литературни специалисти и изследователи, – с принос към развитието на съвременния български литературен контекст и популяризацията на българската литература в превод на чужди езици. Наградите са учредени през 2015 г. и носят името на Литературен клуб „Перото” – литературен символ на Национален дворец на културата и домакин на ежегодната церемония по връчване на наградите.

Журито през 2020 г. бе в състав: Елена Алексиева, Лора Филипова, проф. дфн Милена Кирова, Тодора Радева, проф. дфн Цочо Бояджиев. Статуетките, които получиха всички наградени, са дело на скулптора проф. Емил Попов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега