Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП иска да върне депутатите в НС заради ветото за бюджета

БСП иска да върне депутатите в НС заради ветото за бюджета

Левицата ще инициира свикване на извънредно заседание на Народното събрание за ново обсъждане на актуализацията на бюджета след частичното вето на президента Росен Плевнелиев. В момента депутатите са в лятна ваканция.

Левицата ще инициира свикване на извънредно заседание на Народното събрание за ново обсъждане на актуализацията на бюджета след частичното вето на президента Росен Плевнелиев. В момента депутатите са в лятна ваканция.

Очаквано социалистите съзряха политически мотиви зад решението на държавния глава. Няма друго основание за внасяне на това вето освен политически опити на президента Плевнелиев да се намеси в процес, който не е в правомощията на президентската институция, какъвто е бюджетният процес, заяви червеният депутат.

„Въпреки очевидната некоректност на президента с тези му действия нашият ход ще бъде напълно позитивен, ние ще направим отново разговорите и след това ще искаме от Народното събрание да се проведе извънредно заседание на парламента“, добави той.

"Червените” в лицето на Антон Кутев като говорител и на Атанас Мерджанов като присъствие обявиха, че са очаквали този ход на Росен Плевнелиев и не са изненадани. Учудване у тях обаче будела „злонамереността в прочита” на държавния глава, който по-рано обяви, че е липсвала прозрачност обяснението къде ще отидат парите от предвидения заем от един милиард лева.

„Под съмнение стоят мотивите на президента, доколкото не можем да приемем обвиненията в непрозрачност на тази актуализация и в липса на диалог. Ако президентът е проспал бюджетната процедура, в нея ясно бяха заложени становищата и на синдикати, и на работодателски организации и доколкото си спомням – те всичките подкрепяха актуализацията. Сред толкова експертни аргументи къде отиват парите, ветото показва, че вече аргументите не са експертни, а политически. Това са опити на президента да се намеси в процес, който не е в правомощията на президентската институция”, коментира Кутев.  

Той отново припомни трите основни направления, в които са предвидени да отидат парите от заема, според управляващите - разплащания в бизнеса, социални плащания, подкрепа за фискалния резерв. „И в трите направления има тежки дефицити, предизвикани от всички възможни функции на президента. Като човек, който назначаваше служебното правителство, той носи отговорност. Като бивш министър в правителството на ГЕРБ, също носи отговорност. Този бюджет поправя грешките, които лично той, партията, от която произлизаше, служебното правителство – тези сили направиха куп бели, които тази актуализация цели да ремонтира”, каза Антон Кутев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега