Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСУ приключи проекта за езика на пресата в България

БСУ приключи проекта за езика на пресата в България

Приключи първият проект, спечелен от Бургаския свободен университет, финансиран от фонд „Научни изследвания” на МОН, на обща стойност 600 000 лева.

Приключи първият проект, спечелен от Бургаския свободен университет, финансиран от фонд „Научни изследвания” на МОН, на обща стойност 600 000 лева. Проф. дпн Галя Христозова, ръководител на проекта „Етнопсихолингвистични и социолингвистични аспекти в медийния език на пресата в България”, и екипът, съставен от университетски преподаватели, представиха резултатите от тригодишното научно изследване на езика на вестниците в България през периода на членството на страната ни в ЕС, 2007-2013 година.

По време на изследването са наблюдавани 13 вестника: Труд, Новинар, 24 часа, Капитал, Дневник, Телеграф, Дума, Експрес, Монитор, Сега, Стандарт, 168 часа, Уикенд. Темите, които са анализирани, са: Етнос; Европейски съюз; Криза в политическия и в социалния живот; Криза в културата; Образът на политиците; Протести на гражданите. Проведени са се четири представителни анкети от агенциите: „Медиана”; „Галъп Интернешънъл” и „Сова Харис”.

В резултат на мащабната събирателска и научноизследователска дейност, в която участват и студенти по Журналистика, се разработи иновационен модел за формиране на компетентности и диагностичен инструментариум за изследване на използвания медиен език в България спрямо националната идентичност на българина,  културно-историческата компетентност на журналиста и характеристиките на социалната среда.  

Резултатите от научноизследователската дейност са публикувани в над 35 статии, 2 монографии. Проведена е и научна конференция с над 30 участници от университети в цялата страна. Общо са публикувани над 1700 страници по темата на проекта. В процес на подготовка е обширна монография, включваща цялостната изследователска работа на екипа в периода 2009-2013 година. В момента БСУ работи по над  10 национални и международни научноизследователски проекта на обща стойност 1 милион и 300 000 лева и над 100 000 евро.

Последният проект, спечелен от БСУ, с ръководител отново проф. дпн Галя Христозова, е „Създаване на система за кариерно израстване на преподавателите в БСУ и на система за повишаване и надграждане на квалификацията им”. Проектът е с продължителност 20 месеца и включва курсове за квалификация по информационни технологии, чужд език, курсове, свързани с усъвършенстване на преподавателската работа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега