Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бум на 100-дневната кашлица във Великобритания, има ли риск за България

Бум на 100-дневната кашлица във Великобритания, има ли риск за България

От началото на 2023 г. британските здравни власти са регистрирали над 1000 случая на коклюш на Острова.

Бум на коклюш във Великобритания. Заболяването е известно още като магарешка или 100-дневна кашлица. Първоначалните симптоми приличат много на тези на настинката – запушен нос, хрема, не много висока температура и лека кашлица. Вместо да отшуми след седмица, тя се засилва и трае между 4 и 6 седмици, а пристъпите обикновено са интензивни. 

От началото на 2023 г. британските здравни власти са регистрирали над 1000 случая на коклюш на Острова. Ръстът е с 250% повече спрямо предходната година. Болестта се предава по въздушно-капков път. За нея има и ваксина. Най-опасно заболяването е за децата до 1-годишна възраст.

Ваксината против коклюш е заложена в задължителния ваксинационен календар на България. От нея се предвиждат общо шест приема. Това подчерта в студиото на „Събуди се” инфекционистът д-р Трифон Вълков. Той отдава скока в заболеваемостта на големия процент антиваксъри и на дупките в имунизационния календар. По думите на лекаря има риск от епидемия и за страната ни. Д-р Вълков отбеляза, че пристъпите на кашлица могат да доведат дори до задушаване. 

Мононуклеозата, наричана още „болест на целувката”, е типична вирусна инфекция. Заболяването също е сравнително често срещано, особено сред децата, каза още инфекционистът.

„Грипът е едно от малкото заболявания, при които пациентът може да посочи с точност кога се е разболял”, коментира докторът. При него най-уязвими са най-малките и най-възрастните пациенти. Според Трифон Вълков пикът ще е около края на януари, февруари и началото на март.

Източник: Nova
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега