Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас и още три града подписаха споразумение за опазване на околната среда

Бургас и още три града подписаха споразумение за опазване на околната среда

Морският град ще си сътрудничи със София, Пловдив и Варна в търсенето на ефективни решения в сферата на екологията, качеството на въздуха, управление на отпадъците, опазване на природата, екологичното образование и законодателство.

Община Бургас подписа важно споразумение за опазване на околната среда. Морският град ще си сътрудничи със София, Пловдив и Варна в търсенето на ефективни решения в сферата на екологията, качеството на въздуха, управление на отпадъците, опазване на природата, екологичното образование и законодателство.

С подписването на споразумението заместник-кметовете на четирите общини дадоха старт на Европейската зелена седмица. Декларацията за сътрудничество предвижда провеждането на експертни срещи, дни на отворени врати и обучения.

„Важно е да си сътрудничим, защото в следващия програмен период акцент ще са интегрираните териториални инвестиции и това е един много добър старт, за да може с общи действия да постигнем повече“, каза по време на събитието зам.-кметът на Бургас по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина.

Община Бургас изпълнява редица проекти в сферата на опазването на околната среда. Чрез единия от тях в града ще бъдат доставени 56 нови електрически автобуса, с които ще се подобри не само качеството на пътуването с градския транспорт, но и ще се избегне замърсяването на въздуха с вредни емисии.

За подобряване качеството на атмосферния въздух и ограничаване на замърсяването с фини прахови частици с източник битово отопление, Община Бургас изпълнява два проекта за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови уреди на екологично гориво.

Съвместно с Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Община Бургас изпълнява проект "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж", финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. Неговата цел е да се изследва акваторията на Бургаския залив и да се ограничи замърсяването с пластмасови отпадъци, генерирани от човешката дейност.

Като част от мерките по проекта за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще разкрие нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда" към магистърски програми „Екология и опазване на околната среда”, „Екология и екологичен мениджмънт” и „Технология на материалите и материалознание". Създаването на дисциплината е обвързано с анализа и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг.

По отношение на управлението на отпадъците в момента се извършва рекултивация на старото депо край Братово. В напреднал етап е изграждането на Клетка 2 на Регионалното предприятие за управление на отпадъците „Братово - запад“. Това ще реши за години напред въпроса с депонирането на отпадъците, генерирани от населението в по-голямата част от областта.

В Бургас продължават дейностите по изграждане на първата по рода си в страната анаеробна инсталация за преработка на разделносъбрани биоразградими отпадъци. С нея ще се осигури допълнителен капацитет за процеса по сметосъбиране и сметопреработка. Проектът за нейното изграждане се изпълнява в партньорство между трите общини Бургас, Поморие и Несебър.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега