Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас официално внесе кандидатурата си за Европейска столица на културата 2019

Бургас официално внесе кандидатурата си за Европейска столица на културата 2019

Кметът Николов днес внесе официално апликационната форма на Бургас като кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г.

Кметът Димитър Николов днес внесе официално апликационната форма на Бургас като кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г. Тържествената церемония се проведе в сградата на Министерство на културата. В нея участваха министър Петър Стоянович, както и кметовете на останалите градове кандидати – София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Шумен.  

“Изкуство и култура – десетилетия наред те винаги се споменават като част от визитката на Бургас. Той просто си е такъв – вдъхновяващ, живописен, понякога носталгичен, но по-често модерен и активен, авангарден. Инициативата „Европейска столица на културата“ е най-високата трибуна, чрез която да популяризираме богатото културно разнообразие и историческо наследство на нашия регион. Много съм горд, че кандидатстваме като регион и благодаря за подкрепата на всички наши приятели от 13-те общини на Бургаска област. Твърдо вярвам, че тази задружност ще бъде оценена и 2019-та ще е нашата година! Бургас може, иска и заслужава да бъде Културна столица на Европа!”, каза Димитър Николов.  

Останалите кметове декларираха, че който и да спечели, всъщност няма губещи в това съревнование, тъй като провелата се из цялата страна кампания даде много нови възможности на българската публика да срещне изкуството във всичките му форми. Комисия от 13 независими експерти - 6 от България и 7 от други страни-членки на ЕС, ще оценяват проектната документация, а през декември ще се проведат срещи с представители на всеки от градовете, в рамките на които те  ще имат възможност да защитят кандидатурите си пред журито.

Само един от всички български градове ще бъде удостоен с престижната титла "Европейска културна столица". За 2019 г. той ще трябва да подготви и предложи целогодишна културна програма със събития и инициативи, които да привлекат публика и артисти от цяла Европа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега