Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ възвърна автентичния си облик

Бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ възвърна автентичния си облик

Реставрационните дейности стартираха през 2020 година.

Бургаската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ възвърна автентичния си облик. Фасадата на храма е реставрирана и всички елементи по нея, които влиянието на времето бе увредило, вече са реставрирани, съобщават от Община Бургас.

Реставрационните дейности стартираха през 2020 година. Като сложност и технологично изпълнение те са единствените по рода си, изпълнявани досега в България. Орнаментиката на фасадната пластика на храма е най-богатата и най-разнообразната в нашата страна. Зеленият андезит, който е използван, позволява моделиране и в съчетание с уменията на италианските майстори каменари - проектантите арх. Тоскани, инж. Станишев и строителите, е създаден един архитектурен шедьовър.

За съжаление по времето на строежа не са предполагали, че камъкът, с който са работили, е много неустойчив на атмосферните влияния и ерозира първо в дълбочина и много по-лесно от другите материали. На повърхността изглежда здрав, но от вътре е разслоен и разяден.

Възстановителните дейности се превърнаха от строителна в художествена реставрация. Те трябваше да бъдат в значителна степен допълнени от скулптурни умения и знания. Работи се камък по камък, елемент по елемент, като се запазват всички оригинални площи и части, които са в сравнително добро състояние. От всички елементи, капители, конзоли, ключови камъни, пиластри, бази, фризове, корнизи, арки и други бяха на място ретуширани до първоначалната им форма и обем, за да може да се свали точен отпечатък. След това се прави калъп за отпечатък от мястото, гипсова отливка от оригинал, ретуш, изработка на силиконов калъп за тиражирано отливане на елементите.


Снимка: Община Бургас

Свалени са от фасадата 57 отпечатъка, изработени са 58 калъпа, отлети и монтирани са на фасадата над 1200 елемента.

По време на изпълнението от предварително тестваните материали са използвани само най-надеждните и качествените на пазара. Някои от тях са поръчвани директно от производителите им в Италия, Англия и Германия, за да се гарантират техническите им характеристики и устойчивостта във времето.

Моделирането при подготвителните дейности и на място на фасадите се извърши с труда и ръководството на утвърдени, висококвалифицирани реставратори, скулптори и художници от Бургас. Към екипа се присъединяваха и възпитаници на Художествената академия в София и нейния филиал и в Бургас.

Фасадите на храм „Св. св. Кирил и Методий“ чрез богатата си каменна пластика може да ни разказва духовната приказка на вярата. Наблюдавайки внимателно елементите и тяхното съчетание, се открива мъдростта на древните знания, вплетени в християнската символика.


Снимка: Община Бургас

Някои от интересните констатации и факти, на които се натъкна екипът от реставратори в процеса на работата, породиха въпроси и търсене на отговори от духовността, символизма и древните знания.

Най-запазеният елемент от цялата каменна пластика, който имаше нужда само от заздравяване и ретуш на място и консервация, бе ключовият камък на прозореца на абсидата. Всичко около него беше в много тежко състояние както и по останалите фасади. На него е изобразено „всевиждащото око“ - мощният символ на Божествената промисъл, духовната истина и пробуждането. Както знаем, абсидата е на изток и е най-свещеното място в черквата. Там се извършват всичките християнски тайнства. От изток изгрява светлината, навлиза през този прозорец с Божието око, за да благослови и дари с Божествена мъдрост сакралния олтар на храма. Това тълкуване, дори и мистично, дава обяснение за запазването на този елемент.

Друг интересен символ се намира отново на абсидата на северния прозорец. Представлява капител, на който са изобразени два василеска. Напомнят на страшните гургули в католическите катедрали. Съществената разлика е, че тези на бургаския храм не са агресивни, по-скоро са спокойни и наблюдават. При проучване в „Библията“ се разкри, че василеска е символ на пазител, защитник. Това обяснява разположението им. В северната част на олтара се намира протезисът, символизиращ пещерата, в която се е родил Иисус Христос. Тук се пазят богослужебните утвари, светия потир, дискосът и други.

Гълъбът - символ на Светия дух, е в две основни символни позиции на капителите под главния корниз. Флоралните капители символизират райската градина и хармония. Разположението им на най-високото ниво ни говори за стремежа към благословената праведност и рая, който имат вярващите.

Зеленият цвят на каменната фасадна облицовка на храма също носи определен смисъл. Той знанието, което носи живот и развитие. Разсъждавайки в тази последователност на фактите и символите, съвсем обясним е и изборът на име на храма светите братя Кирил и Методий, носителите, пазителите на българската християнска духовност и знания.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега