Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски криминалисти спасиха 666 монети и други ценни артефакти

Бургаски криминалисти спасиха 666 монети и други ценни артефакти

Открити и иззети са 666 монети и други артефакти - пръстени, печати, пломби, медальони и т.н. Задържан е и 60-годишен мъж от село Съединение (общ. Сунгурларе), в чийто дом били скрити ценностите.

Служители на "Криминална полиция" - Бургас осъществиха специализирана операция по спасяване на автентични културно-исторически ценности от Рим, Византия, Гърция, Българско Средновековие и др. Открити и иззети са 666 монети и други артефакти - пръстени, печати, пломби, медальони и т.н. Задържан е и 60-годишен мъж от село Съединение (общ. Сунгурларе), в чийто дом били скрити ценностите.

По данни на ОДМВР - Бургас, иманярят е осъществявал незаконни археологически разкопки в районите на Общините Руен и Сунгурларе в продължение на години. Голяма част от откритите от него артефакти са редки, като много от тях са с добро ниво насъхранение и качество. Предстои експертиза на откритите предмети. Тя ще бъде извършена от специалисти на Националния исторически музей – София и Регионалния исторически музей – Бургас.

Полицейските служители разполагат с данни, че въпросните артефакти щели да станат обект на трафик зад граница, най-вероятно в Германия. 60-годишния мъжизползвал метал-детектори /т.нар. „рамки”/ и друга техника. До момента не еустановено да е имал съучастник или да е поддържал близки контакти с другииманяри от региона.

Пред служителите на реда задържаният обяснил, че събиранетона артефактите и сумата от евентуалната им продажба щели да финансиратсъздаването на нарочна карта на местата с откритите артефакти, частен музей, вкойто същите да се излагат и впоследствие развиване на мрежа за селски културентуризъм, насочен към античната история. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега