Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски ортопед: Този закон е геноцид спрямо пушачите!

За пълната забрана за пушене, която е в сила от днес
Бургаски ортопед: Този закон е геноцид спрямо пушачите!

От днес влиза в сила пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, в дворовете на училища, ясли и градини , както и в социалните институции за деца, ученически общежития и на стадионите.

От днес влиза в сила пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, в дворовете на училища, ясли и градини , както и в социалните институции за деца, ученически общежития и на стадионите. Въвеждат се ограничения за пушенето и на открити обществени места.

По изключение пушачите ще могат да пушат само в обособени самостоятелни помещения на летищата. Мярката има за цел да намали тютюнопушенето и вредата му за здравето. Решението беше взето от Народното събрание с приемането на промените в Закона за здравето. Новите текстове въвеждат  и забрана за реклама и продажба на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст. Имаше идея пушенето да бъде забранено и на спирките на обществения транспорт, но депутатите го отхвърлиха. 

Около 650 ще са здравните инспектори, които ще следят за спазването на забраната за пушене на закрито и на определени открити обществени места.  Пушач, който запали на закрито обществено място, може да отнесе глоба от 300 до 500 лева. При повторно нарушение санкцията скача от 500 до 1000 лева. Солидарна отговорност ще носи и собственикът на заведение, в което се пуши. Първоначалната глоба за него е в размер от 3000 до 5000 лева. При повторно нарушение той ще трябва да плати сума от 5000 до 10 000 лева. Решението бе прието с  негодувание от собствениците на заведения, защото според тях то ще доведе до големи загуби в бранша.

Във връзка с драстичните забрани за тютюнопушене много собственици и персонал на заведения излязоха на протести в София и Велико Търново. Репортерска проверка на „PoligrafF” се опита да разбере  нагласите и настроенията в Бургас във връзка със забраната ден преди влизането й в сила. Посетихме произволно избрани обществени сгради, училища и заведения на територията на общината, за да разговаряме по темата с държавни служители, лекари, ученици, собственици и клиенти на ресторанти и кафенета. Предлагаме ви част от техните мнения, както и снимков материал, направен дни преди тоталната забрана на цигарите на обществени места.

Влизаме в кабинет в  кметство „Изгрев”, където ни посрещат две млади служителки, които казват, че по принуда ще спрат цигарите. „Все пак трябва да има места, където да е разрешено”, коментира едната от тях. В Бюрото по труда пък служител в Отдел „Програми, Мерки и Квалификация”, която е пушач с дълъг стаж смята, че това е ограничаване на правата на човека. „Всеки си е направил избора. Моят избор е да пуша”, категорична е тя.

„След визитация масово се пуши отвън”, твърди охраната на МБАЛ-Бургас. Близо до Спешното отделение виждаме лекар, който следи за поставяне на указателна табела за Медицински център и пуши цигара. Спираме се и го заговаряме по темата за забраната на цигари от 1 юни.

Медикът се представя и казва, че е д-р Димитър Челeбиев - ортопед в МЦ „Св. Николай Чудотворец”. „Този закон е геноцид спрямо пушачите! Абсолютно няма да спра цигарите. Ще пуша в колата през почивките. Ето тук ще я паркирам колата/ б.а.- посочва паркинга пред болницата/ и ще сядам в нея да пуша. Никой не може да ми каже нищо. Личният ми автомобил си е моя собственост.”, разпалено коментира ортопедът.„ А защо не забранят производството на цигари?”, пита в края на разговора ни специалистът, като се разбира, че е наясно защо това не се случва.

Следващата ни спирка в анкетата е стадионът. Спира ни възрастен портиер, който от 15 години работи там. „Как ще ги глобяват? Хората вече едва 5 лв. дават за билет. Недоизмислено е!”, смята човекът, който се е нагледал на реакции на футболни фенове.

Пресичаме големия булевард „Стефан Стамболов” и вече сме пред НОИ. Явно сме хванали почивката, защото моментално погледът ни се насочва към група от близо 10 жени с баджове на Института, които са на раздумка и пушат.  „Много отдавна вече пушим навън. Важното е вътре в офисите да не се пуши. Как ще ни спрат. Повече от 50% от служителите на Администрацията в Бургас са пушачи”. Служителките  не искат лицата им да бъдат заснемани, за да си нямали неприятности.

В двора на НОИ  забелязваме и други по-малки групички от по двама-трима човека, които също пушат по време на почивката. Във фас-паузата засичаме и служител на Пощенска станция в к-с „Зорница”, която коментира, че забраната няма да спре пушачите. „Ще се крием като учениците през социализма”, прави аналогия жената. Потърсихме мнения и на учениците, които ще са една от засегнатата страна в случая. Мненията им клонят към двата полюса. Част от тях казаха, че спират цигарите, а другата, че ще се крият. Оставихме като за десерт в анкетното ни проучване и заведенията, чийто собственици вероятно ще са най-засегнати от решението на Народното събрание.

„Клиентите ще избягат. Затварям!”, „Мисля, че ще фалирам,  аз съм наемател!”, „Съкращавам до седмица-две персонал.”- така реагираха на въпросите ни наематели и собственици на квартални кафенета и бистра, чийто капацитет са 30-40 места. Клиентите непушачи са доволни от тоталната забрана, но пушачите категорично са против.

„Няма да стъпя в заведението, ще си попълвам комбинациите извън „Еврофутбол” и ще ги нося. Ограничават правата ми”, смята младеж, който засичаме да сяда на маса с чаша кафе и безалкохолно в пункта.

С проверката ни се опитахме да доловим напрежението или одобрението на част от бургазлии около забраната за тютюнопушене на обществени места, която влиза в сила от днес. Вие също може да споделите какво е вашето мнение по темата, като напишете коментар под статията!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега