Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски регион получава ценни уреди за подводна археология

Бургаски регион получава ценни уреди за подводна археология

Със съдействието на бургаския депутат от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски Центъра за подводна археология в Созопол ще получи средства за закупуването на специализирани уреди за изследване на морското дъно.

Със съдействието на бургаския депутат от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски Центъра за подводна археология в Созопол ще получи средства за закупуването на специализирани уреди за изследване на морското дъно. Депутатът, председател на Комисията по регионална политика в Народното събрание, е поставил проблемите на научната институция пред Министерството на финансите, от където спешно отпуснаха 328 000лв. по линия на Министерството на културата.  

Директорът на Центъра Христина Ангелова обясни, че с парите ще бъде закупен многолъчев ехолод, който дава  картина на морското дъно и реална представа за терена. Ще се набави и поддънен профилограф, който апарат, прониква в морското дъно и в зависимост от релефа проучва на 40м. дълбочина и изготвя много точна профилограма на различните пластове. „Благодарение на новата инвестиция, както и на наличното си собствено оборудване, ще можем  много по - бързо и точно да установяваме и изследваме наличието на археологически обекти в акваторията на Черноморието при различните проучвания“, подчерта  Ангелова.

Така например кораб, потънал при корабокрушение  може да стои на дъното без да се забелязва, заровен в пластовете наноси. Техниката не само ще го открие, но и ще анализира за какъв съд точно става дума. Христова изрази и очакване със предоставените средства Центърът  да се сдобие и с микробус, тъй като до момента, заради липсата на автомобил и лодки, превозването на екипировката за подводни проучвания е било истинско изпитание. Вече няма да има и проблем за спешни археологически разкопки при нужда.

По-бързата възможност за подводно археологическо проучване ще спаси и реализацията на много важни проекти за близо 5 млн. евро. Става дума за модернизацията на пристанищата в Черноморец, Поморие, Сарафово, както и проектите за дълбоководни зауствания на Созопол и Поморие. Без да се проведат археологически проучвания реализацията на инфраструктурните проекти е невъзможна, а всяко забавяне крие риск за финансиранията. Ангелова обясни, че проблемът с липсата на този вид апаратура е съществувал от много години, като никое правителство досега не е откликвало на десетките молби за финансиране.

„В годините назад сме изписали тонове докладни и молби за необходимостта от техника, но никои не ни чу“, заяви директорката. Тя подчерта, че разговорите с народния представител от Бургас ще продължат, тъй като научната общност в областта на археологията не е съгласна с някои текстове от действащия Закон за обществените поръчки, които ощетяват науката. Центърът продължава и с кандидатстването по проекти, за да продължи обновяването си с модерни технологии за проучване на морското дъно и прилежащата територия. Очаква се новите уреди, издействани от инж. Михалевски да бъдат доставени до 2 месеца. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега