Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стойнев за "Ораново": Алтернативата хляб или смърт е недопустима

Стойнев за "Ораново": Алтернативата хляб или смърт е недопустима

Рудник „Ораново“ дава прехраната на над 200 семейства в региона. Алтернативата „хляб“ или „смърт“ обаче е недопустима, подчерта от парламентарната трибуна министър Драгомир Стойнев.

Рудник „Ораново“ дава прехраната на над 200 семейства в региона. Алтернативата „хляб“ или „смърт“ обаче е недопустима, подчерта от парламентарната трибуна министър Драгомир Стойнев. След спирането на минно-спасителните дейности, както и на проверките на съответните органи в рудника, следвайки закона, Министерство на икономиката и енергетиката ще предприеме стъпки за спиране на действието на концесията. Спиране на концесията не означава отнемане на концесията.

При спиране на концесията се прекратяват добивните дейности, а Концесионерът е длъжен да предприеме само действия за да се поддържа Концесията в сила и действие - поддържане на рудника и минните изработки в такова състояние, че да са годни за последващо използване. При спряно действие на концесията Концесионерът получава възможност и 15-дневен срок, за да отстрани следните нередности:

-да представи годишен работен проект за 2013 година, в който са отстранени констатираните пропуски, за които концесионерът е бил уведомен

- да заплати дължимото концесионно възнаграждение в размер на 111 911 лв. без ДДС – главница и 6 425 лв. лихва или да представи погасителен план за разсрочено плащане

- да изпълни направените от Главна инспекция по труда предписания.

Ако Концесионерът не изпълни тези предписания, едва тогава ще се предприемат действия по прекратяване на концесията. Рудник „Ораново“ работи без одобрен Годишен работен проект за 2013 г. заради неотстранени несъответствия, не са платени и концесионни възнаграждения в размер на 111 911 лв.без ДДС и 6 425 лв. лихва. Сумата е за второто полугодие на 2011 г. и цялата 2012 г. В нарушение на правилата на договора от страна на дирекция „Природни ресурси и концесии“, по времето на министър Делян Добрев, писмото за уведомяване за тези проблеми, е забавено с два месеца, съобщи министърът.

Съгласувателната процедура между концесионера и концедента от 2010 година, съгласно Закона за подземните богатства е следвало да бъде уредена в подзаконов нормативен акт – Наредба за обхвата и съдържанието на Годишните работни проекти. Въпреки това администрацията не е инициирала изготвянето й, а дейността по съгласуване се осъществява на база „практика“ на Дирекция „Природни ресурси и концесии“ към МИЕ. Предстои в понеденик (08.08.2013 г.) на сайта на МИЕ да бъде публикувана за обсъждане Наредбата за обхвата и съдържанието на Годишните работни проекти.

През април т.г., по времето на служебния министър Асен Василев, при текущ контрол на място на находището, експерти от дирекция „Природни ресурси и концесии” в МИЕ не са изискали непредставените документи, свързани с годишния работен проект, а са посочили в протокола като извод, че в находището се води нормална експлоатационна дейност, обясни министър Стойнев. Добивната дейност в 64-а под-етажна галерия на рудника, където се случи трагедията на 16 юли, се извършва в нарушение на закона. В несъгласувания работен проект за годината  тя е предвидена за разработка в периода след месец август, посочи министър Стойнев. Той бе категоричен, че държавата трябва да е безкомпромисна към концесионерите, които нарушават закона, правата на служителите и работниците си.

Големият урок от трагедията в рудник Ораново е както за концесионерите, така и за администрацията, за държавата. Каквито и да са причините за срутването, концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите за това. Ето тази опасна, престъпна симбиоза между некоректен бизнес и държава  трябва да бъде пресечена и аз съм решен да го направя, заяви министър Драгомир Стойнев.

По инициатива на министъра, и с подкрепата на Минно-геоложката камара вече е създадена работна група, която в рамките на един месец трябва да изготви експертна оценка на действащата нормативна уредба и да предложи промени в нея. Той съобщи, че е свикал Дисциплинарен съвет, който ще потърси отговорност от служителите, а днес е получил оставката на директора на дирекция „Природни ресурси и концесии“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега