Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургазлии се учат да точат юфка като баба Калинка

Бургазлии се учат да точат юфка като баба Калинка

Една от най-големите атракции на фермерския биобазар тази седмица бе демонстрацията на ръчното приготвяне на юфка. Освен възможността да наблюдават, посетителите можеха и да се включат в процеса под вещия поглед и с помощта на баба Калинка. Това обаче не бе единствената любопитка на днешния пазар. Екип на "PoligrafF.net" успя да улови няколко кадъра, които споделяме и с вас.

Една отнай-големите атракции на фермерския биобазар тази седмица бе демонстрацията наръчното приготвяне на юфка. Освен възможността да наблюдават, посетителитеможеха и да се включат в процеса под вещия поглед и с помощта на баба Калинка.Това обаче не бе единствената любопитка на днешния пазар. Екип на PoligrafF.netуспя да улови няколко кадъра, коитосподеляме и с вас.

Първият „доброволец“за помощник на баба Калинка бе Мишел, която подходи свенливо, но бързо овладятехниката. Докато боравеше с точилката, момичето чу и за историята натрадицията да се точи юфка у нас, от времето, по което основното препитание нахората е било земеделието.

В съседство пъксе предлагаше хляб от „дива мая“. Дивата мая представлява естествена, млечно кисела бактериялактобацилус - щам булгарикус - същата като тази в традиционното кисело мляко. Тя се съдържа навсякъде около нас -във водата, в брашното и въввъздуха. Предимството на тазитехнология е, че хлябът е по-полезен и диетичен. Освен това и икономичен –човек се засища с по-малко количество, както ни обясниха от щанда.

Още една изненадаза нас бяха апетитните сладка и нектари от киви, произведено в Петрич.Майсторите ни споделиха, че сокът е най-вкусен разреден с мляко, друг,по-бистър сок, или като добавка към плодова салата, а защо не и сладолед.Сладкото пък бе приготвено от по-малките плодове на кивито, които са неугледнии обикновено не се купуват.

„Така, освен че самото сладко е много вкусно, но ине се губят плодове от брак“, както ни разказаха от щанда.В рамките напазара се предлагаха и различни подправки, ястия, приготвени с биопродукти,млечни изделия, мед и други. Любители на полезната и вкусна храна не липсваха.

Производители от базара ни споделиха, че вече 3-та 4-та седмица се връщат,понеже интерес има, а иначе продукцията им се предлага предимно във фирменимагазини и биомаркети, което далеч не е достатъчно.

„Повече хораминават оттук, отколкото през биомагазините, които имат определена и тяснамрежа от редовни клиенти“, гласяха коментарите. По всичко личи, че традицията нанеделния пазар има потенциал. Някои от посетителите също изразиха надежда, чепазарът ще продължи да съществува.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега