Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургазлийка се бори за майчински вече година

Бургазлийка се бори за майчински вече година

Бургазлийка вече година се бори да получи полагащите й се пари за майчинство и детски надбавки. Теодора Бакърджиева е майка на две деца. Теодора е работила като учител по английски език в частно училище в Бургас, но е била уволнена от работодателя си, докато била в болнични преди раждането.

Бургазлийка вече година се бори да получи полагащите й се пари за майчинство и детски надбавки.  Теодора Бакърджиева е майка на две деца. Теодора е работила като учител по английски език в частно училище в Бургас, но е била уволнена от работодателя си, докато била в болнични преди раждането.

Пред репортер на Нова телевизия жената увери, че не е знаела за уволнението си. Докато тя била в болнични, шефовете й използват пропуски в закона и закриват фирмата. Така бременната жена остава без обезщетение за майчинство. Теодора успява да осъди некоректната фирма, но когато отива в Районно управление “Социално осигуряване” с изпълнителния от съда лист, се оказва, че за НОИ тя не е осигурено лице.

“Търсих отново НОИ и ги запознах с решението от съда. Подадох си болничните листи, които не бях успяла да подам на работодателя. Те ги приеха и след няколко дни получих отказ за майчинство, защото според мотивите на директора  Жеков, аз не попадам като осигурено лице. Въпреки че съм в болничен и че уволнението е доказано, че е незаконно, се оказва, че не съм осигурена за Общо заболяване и майчинство. Поради тази причини няма да получавам майчинство. Работодателят дължал само осигуровки за фонд пенсии, което е поредният абсурд в законодателството на България”, споделя Теодора Бакърджиева.

Пред камерата на Нова телевизия директорът на РУСО-Бургас Енчо Жеков потвърди мотива си за отказ, като цитира решение на Върховния административен съд по подобен казус.

“Жените работнички или служителки, чието осигуряване е било прекратено поради уволнение, признато след това от съда за незаконно, не са признати за осигурени лица по смисъла на чл. 48 а и чл. 52 а от КСО и поради това нямат право на предвидените по тези разпоредби парични обезщетения, пише в решението на ВАС. Законодателят е приел, че този период се зачита за осигурителен стаж, но изключва уволнените от категорията на осигурените лица. Това е проблемът при г-жа Бакърджиева, а не това, че фирмата е заличена”, уверява Жеков.

Жената се върти в омагьосан кръг и не среща помощ от нито една институция.“Никакви пари не получавам от държавата. Преди 4 месеца успях само да се разбера със социалните да ми дадат детски, тъй като съм с неуредени документи. Статута ми дали съм осигурена или неосигурена не е уточнен и поради това те ми отказваха детските добавки. Надявам се да си върна парите от майчинството, защото с децата ми живеем с пари назаем, нямаме никакви доходи. А училището, в което работих, съществува и в момента, но е променено името на юридическото лице, както и управителят му. Ще съдя пак бившия си работодател, но като физическо лице, за да си върна направените до момента разходи. Ако трябва ще съдя и НОИ. Може да си потърся правата и в Европейския съд, защото мисля, че всяка жена трябва да има право да излезе в майчинство, след като е работила и е осигурявана години наред”, каза още Теодора Бакърджиева.    

В положение, подобно на нейното са стотици майки. Делата срещу некоректните работодатели се точат с месеци, а жалбите до директора на РУСО обикновено се приемат от него като неоснователни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега