Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бюлетините за Общинския съвет в Бургас ще бъдат преброени отново

Бюлетините за Общинския съвет в Бургас ще бъдат преброени отново

Адвокатът на Общинската избирателна комисия и на част от заинтересованите страни Георги Михов посочи, че определението на съда за преразглеждане на бюлетините установява нова практика.

Бургаският административен съд одобри искането за ново преброяване на всички бюлетини, свързани с изборите за общински съветници в Община Бургас. Делото е образувано по жалба на „Средна европейска класа“, Константин Бачийски и кандидатът за общински съветник от партията Бисер Русимов.  

Преброяване ще има за 335 секционни избирателни комисии или 60 374 бюлетини, предава БНР Бургас. Съдът одобри искането за назначаване на съдебно-техническа експертиза. На заседанието присъстваха голяма част от избраните общински съветници, които са заинтересовани страни по делото.По време на заседанието адвокатите на заинтересованите страни заявиха, че в жалбата не са посочени нито конкретни нарушения, нито секционни комисии, в които евентуално са извършени. Те обясниха, че след като има видеозаснемане на преброяването е следвало жалбоподателят да бъде по-конкретен.

Константин Бачийски посочи, че самият той е станал свидетел на нарушение. „С очите си видях как бюлетини, които са валидни и са от СЕК, са сложени в купчинката на ГЕРБ. Имаше разправия. Имаме такива  сигнали и от други лица, които са присъствали по други секции“, поясни той.

Адвокатът на жалбоподателя – Богдан Йорданов обясни, че съдебната практика в страната показва, че и друг път съдилища са разрешавали повторно преброяване на бюлетини. Той посочи като пример изборите от 2019  г. и решението на Плевенския съд. Тогава е назначена съдебна експертиза и са преброени всички бюлетини за общински съветници. „След това решението на Плевенския съд е потвърдено от ВАС като правилно и законосъобразно. Това означава, че съдът правилно е допуснал експертиза като доказателствено средство за изясняване на обективната истина. Безспорно повторното преброяване от експертите е довело до резултати, които са променили съотношението и квотите в Общинския съвет. Ние търсим обективната истина и ако има възможност да бъде защитен максимално интересът на СЕК, ние ще го направим с допустимите процесуални средства. Става дума за 34 гласа разлика, които биха могли да променят доста неща в съотношението в Общинския съвет. Това е в интерес на избирателите“, коментира той.Относно това дали са установени нарушения във видеозаписите адвокат Йорданов посочи, че има такива, които са и повод за подаване на жалбата.По време на заседанието адвокатите на заинтересованите страни посочиха, че в Секционните избирателни комисии е имало застъпници на СЕК, които не са подали жалби за нарушения. От партията обясниха, че те не са излъчвали членове в комисиите, тъй като СЕК няма парламентарно представяне. Адвокатите обаче посочиха, че те са част от коалиция с „Продължаваме промяната“. 

Константин Бачийски каза, че той като законен представител на партия СЕК не е подавал нито един член в  секционните избирателни комисии. „Това, което се говори за коалиция, мандатоносител „Продължаваме промяната“, ДБ и т.н. е на предходни избори и практически е било за парламентарни избори. Ние сме изправени пред местни избори, в които парламентарните взаимоотношения между  политическите партии нямат никакво отношение. Касае се за един нов самостоятелен субект, какъвто е СЕК, който се явява самостоятелно на избори. Няма как СЕК да участва с представители и логично няма кой друг да защити интереса на СЕК освен тя сама себе си“, допълни Богдан Йорданов.

Адвокатът на Общинската избирателна комисия и на част от заинтересованите страни Георги Михов посочи, че определението на съда за преразглеждане на бюлетините установява нова практика. 

„Аз лично не подкрепям тази практика, защото води до допълнително разколебаване и до несигурност в изборния резултат. Досега в практиката на съдилищата беше застъпено, че простото оспорване без да е подкрепено с индикации за конкретно нарушение, което повлиява изборния резултат, не може да бъде основание за извършване на проверка на изборния резултат в съответната секция. Ето защо голословното твърдение за множество нарушения на територията на ОИК – Бургас, според мен малко несериозно води до отваряне на всички секции и до разглеждане повторно на изборния резултат“, коментира той.Следващото заседание е насрочено за 1 декември.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега