Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Приеха бюджета на Бургас за 2024 година - бюджет на новото поколение! /Снимки/

Приеха бюджета на Бургас за 2024 година - бюджет на новото поколение! /Снимки/

"След 4 години рестрикции, Ковид, военни действия, инфлация, служебни кабинети, частични държавни бюджети и общински бюджети... За първи път пред Вас стои редовен бюджет, в срок. В неговите параметри е помислено за всички. Бюджетът ни е бюджет за новото поколение на Бургас", коментира кметът Николов.

С 37 гласа за, 7 против и 3 въздържали се, местният парламент одобри бюджета на община Бургас за 2024 година. Преди гласуването кметът се обърна с призив за подкрепа на бюджета, като го нарече бюджет на новото поколение на Бургас.



"Ако трябва да определя този бюджест с две думи -  много работа! След 4 години рестрикции, Ковид, военни действия, инфлация, служебни кабинети, частични държавни бюджети и общински бюджети... За първи път пред Вас стои редовен бюджет, в срок. В неговите параметри е помислено за всички. Бюджетът ни е бюджет за новото поколение на Бургас. Това касае здравето на децата, обучението, строителството на детска болница, детски градини, училища, социални центрове, стимулирането на талантливите деца. 65% от капиталовите активности на бюджет 2024 са насочени към новото поколение на Бургас. Призивът ми към Вас е: "Подкрепете утрешния ден!", заяви кметът Димитър Николов.



По време на дебата от ПП "Възраждане" заявиха, че няма да подкрепят бюджета, защото не виждат достатъчно насоченост в борбата с демографската криза. "Не видяхме списък и програма за инвестиции в малките населени места, за които чужме обещания на комисии. Все пак обещанията имат свойството да не се спазват понякога. Има разходи, които са странни или завишени по отделни пера. Няма да подкрепим бюджета, не защото не желаем развитието на Бургас, напротив, а защото смятаме, че той може да бъде по-добър", коментира Мариян Иванов. 



Бургазлии заслужават повече подкрепа от държавата, коментира Тодор Йосифов от ГЕРБ. "Виждайки бюджета - не съм удовлетворен в частта, която е от държавата. За поредна година, сме изправени пред ситуация, пред която частта от държавата трябваше да бъде по-голяма. В перата по бюджета виждаме разходи, които държавата делегира на Бургас. Един вид безвъзмезден франчайз, които държавата възлага на Община Бургас да извърши в полза на обществото, но с бюджета, който получаваме, това не е справедливо за град като Бургас.Причините, които виждам в това са в децентрализацията. Не всички градове имат такава рамка от собствена стопанска дейност, от еврофинансиране, а разчитат от помощта на държавата, равносилно на нашата.", коментира още Йосифов. 



"Цифрата, която има Бургас за разходи за образование, ме прави не щастлив... чест и привилегия е да гласувам подобен бюджет, защото само образованите хора, могат да градят бъдещето на нашето отечество. Е, за съжаление, няма пълно щастие. Разходите за култура са 2 пъти по-малко от разходите за спорта. Дълбоко вярвам, че тази грешка ще бъде поправена. ", коментира Иво Баев от ГЕРБ.



Дилян Георгиев от ПП, коментира че бюджетът е амбициозен и постижим. "Той е рекорден, защото администрацията е активна в кандидатстването по европейски програми и по ПВУ. Поздравявам администрацията, защото това е важно за развитието на Бургас", допълни Георгиев.  "Една чаша можем да я гледаме наполовина пълна или наполовина празна, но в този случай чашата е пълна наполовина. Този бюджет не е съвършен, не защото не е подготвен по правилния начин, а не е съвършен за нашите съграждани. Разпределяме милиони, но ако се поставим в обувките на хората, каквото и да приемем днес, никой няма да ни разбере и със сигурност осъзнаваме, че има малко пари за малките населени места", коментира Живко Табаков.



"Така предоставения бюджет постига баланс между желанията на гражданите и възможностите на общината. Всички действия са изцяло в интерес на гражданите. Винаги може повече, но все пак има някакви рамки на възможностите", коментира Стоян Грозев.



След подкрепата за бюджета, кметът Николов благодари на всички съветници, гласували положително и обобщи, че оттук нататък следва много работа. 

"Искам лично да благодаря на всички общински съветници, които подкрепиха бюджета за 2024 г. на община Бургас. Убеден съм, че ще мине време и историята ще запомни тези, които са били част от развитието на града, част от неговия прогрес. Икономическият отпечатък на този бюджет въздейства повече от размерите на община Бургас. Давам само малък пример - детска педиатрична болница, студентски кампус, белодробна поликлиника, училища, инфраструктура в индустриални зони - това са ивестиции, които ще се ползват и от жители на други общини, други региони, но отговорността и времето, и мястото да се случат е именно тук и сега. Благодаря за Вашата безрезервна подкрепа. Оттук нататък ни чака изключително много работа. Гордея се с Вас и с всички бургаски граждани, които ни подкрепиха. Бог да пази Бургас", каза кметът Димитър Николов.

Припомняме, че макрорамката на бюджета на Бургас за 2024 година възлиза на 506 684 890 лева, в това число:- държавна отговорност - 249 857 599 лева;- общинска отговорност - 185 827 291 лева;- индикативен годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз - 71 000 000 лева.

Акцентите в проекта за бюджет на Бургас са: инвестициите в децата и младите хора на Бургас; инвестиции в добри условия за живот, добра жизнена среда, чиста околна среда и опазването на климата; инвестиции в създаването на нови възможности за бизнес развитие в Бургас.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега