Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цанко Цанков с нови опити за световни рекорди до края на годината

Цанко Цанков с нови опити за световни рекорди до края на годината

Бургазлията се подготвя с пълни сили

Пред бургаския плувец Цанко Цанков предстоят нови исторически изпитания. Маратонецът е получил покана да стане първият в историята, преплувал разстоянието между два от най-големите Сейшелски острова - "Mahè" и "La Digue". Събитието е планирано за октомври, а подготовката за него тече с пълна сила. 

"Получих предложението миналата година, след като поставих световен рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в басейн. Все още сме в процес на преговори, има детайли, които трябва да уточним, но ако всичко е нормално, събитието трябва да се проведе през октомври", коментира Цанков пред PoligraF.net. "Разстоянието между двата острова по права линия е 53 км. Мисля, че съм подготвен психически и физически. Имам доста опит в маратонското плуване, както и в плуването в открити води. Знам какво да очаквам. Ако събитието се случи, аз ще бъда първият в историята, който е преплувал разстоянието между двата острова", сподели Цанков. 

Индийският океан е познат като най-топлият. Водите му са подходящи за плажуване целогодишно. Топлите води на океана пасват отлично на бургазлията. "Определено се чувствам по-добре в топли води, отколкото в студени. Мисля, че това ще ми бъде от полза", каза Цанков. 

Предизвикателството в Индийския океан обаче е на второ място в съзнанието на плувеца. В момента Цанков е концентриран върху плуването в Гибралтарския проток, където ще се опита да постави световен рекорд. "Към днешна дата подготовката ми е насочена основно към Гибралтарския проток. Събитието ще бъде в началото на септември, повече от месец преди евентуалното плуване в Индийския океан. До момента не съм плувал в океан. Първият ми опит, живот и здраве, ще бъде когато отида в Испания за Гибралтарския проток, който е в Атлантическия океан", сподели Цанков. 

Преплуването на протока, разделящ Европа от Африка, има повече от 100-годишна история. В това събитие са участвали изключителни силни състезатели, сред които световни и олимпийски шампиони. Сега Цанков тренира скоростта си, защото тя ще бъде от първа необходимост. "Тази година гоня по-висока скорост, защото плуването в Гибралтар ще бъде за време. В момента скоростта ми е по-висока, след това събитие ще трябва да заложа и на тренировки за издържливост. Плуването в протока е 17.6 км. по права линия, т.е. около 20 км. общо при добро време и добра навигация. Плувците там поддържат скорост над 5 км/ч, което е олимпийски темп", коментира Цанков.

Припомняме, че през миналия август Цанко Цанков счупи световния рекорд за 12-часово плуване в 50-метро басейн, след като преплува 50,6 км без прекъсване. Година по-рано Цанков стана първият, който преплува Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос. Той измина разстоянието от близо 45 км за около 14 часа.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега