Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цените на храните от началото на годината се успокоили

Цените на храните от началото на годината се успокоили

Тенденцията при движението на цените на хранителните стоки от началото на годината показва трайно успокояване на пазара. Ръстът на цените на хранителните продукти се укротява, но основните стоки остават доста по-скъпи спрямо година по-рано. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Тенденцията при движението на цените на хранителните стоки от началото на годината показва трайно успокояване на пазара. Ръстът на цените на хранителните продукти се укротява, но основните стоки остават доста по-скъпи спрямо година по-рано. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тръжните цени на хранителните стоки през февруари е паднал с два процента, а от началото на годината намалението е 3 на сто. Спрямо година по-рано обаче индексът остава 4 процента по-висок. Причина за това е нетипичното поскъпване в средата на лятото на 2012 г., смятат в ДКСБТ. Най-голям спад на месечна база има при цената на яйцата - около 8 на сто. Захарта и олиото са поевтинели с 2 процента.

За месец обаче са поскъпнали с 2 на сто фасул, млечните произведения, пилешкото месо и брашното, при което в последната седмица на февруари се забелязва рязък скок в цената. Така спрямо година по-рано брашното се продава с 16 процента по-скъпо, при олиото поскъпването е 13 на сто, при фасула - 18 процента и при млечните произведения. В края на миналия месец спрямо февруари 2012 г. цената на пилешкото и свинското месо е с 18 процента по-висока, на сиренето - с 8.6 на сто, на кравето масло - с 10.8 процента.

През пролетта и лятото на 2012 г., цените на голяма част от плодовете и зеленчуците останаха на много по-високи нива спрямо предходни години. Неблагоприятните климатични условия доведоха и до драстичното поскъпване през миналата година на картофите, а тяхната цена през февруари е с 59 на сто по-висока спрямо същия месец на миналата година, допълват от ДКСБТ. На годишна база лимоните поскъпват с 39 процент. Цените на плодовете и зеленчуците следват типичните сезонни тенденции като ръст на месечна база има при оранжерийните краставици (10%) и зелето.

При оранжерийните домати има спад спрямо януари тази година с около 7%, при ябълките с около 6% и при останалите плодове и зеленчуци с около 2.5%. Спрямо година по-рано най-много поевтинял е чесънът – с 24.8 на сто, следван от зелето – с 22 процента, оризът – 10.2 на сто, яйцата - с 8.3 на сто, бананите – с 6 процента.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега