Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Честитки за по-високи данъци от първи март

Честитки за по-високи данъци от първи март

Местните избори са зад гърба ни и множество общински управници без страх вдигнаха данъците на своите избиратели. Кампанията за плащането на данък сгради и такса смет започва на 1 март и хиляди българи ще бъдат изненадани, щом видят известията с новите си задължения, пише в. "Труд".

Местните избори са зад гърба ни и множество общински управници без страх вдигнаха данъците на своите избиратели. Кампанията за плащането на данък сгради и такса смет започва на 1 март и хиляди българи ще бъдат изненадани, щом видят известията с новите си задължения, пише в. "Труд".

Такса смет за 2012 г. в Кърджали се увеличи и хората ще плащат вече не 1,1 промила, както беше в предходната година, а 1,5 върху данъчната оценка на недвижимия имот. Физическите лица ще се харчат за нежилищните имоти с 6 промила, вместо с 4,5, както беше досега. Налогът за юридическите лица запази размера си от 10 промила. Според съветници от ГЕРБ такса смет не следва да се обвързва с данъчната оценка на имота, а с това колко души го обитават.

За един апартамент с оценка 60 000 лева налогът скача с 24 лева и почти се изравнява с данъка сгради за такова жилище. Несправедливото при определянето на таксата смет се състои в това, че имотите с по-висока данъчна оценка са в градския център и за тях размерът е по-голям, но пък разходите за събиране и транспортиране на боклука са далеч по-ниски, отколкото при същия имот на село, но с по-малка данъчна оценка, смятат в ГЕРБ.

Общината в Габрово успя да надхитри своите граждани и им вдигна такса смет от 2,8 на 3,13 промила. Причината е изискването за отчисляване на част от събраните средства от местни данъци и такси за регионалната инспекция по околната среда и водите - Велико Търново. Стойността е според количеството генерирани отпадъци. Миналата година габровци са произвели 35 000 тона и за тях са платили 426 хил. лв. на инспекцията. Тази година сумата е с 240 хил. лв. в повече, обяснява зам.-кметът Климент Кунев.

Местният парламент в Разград запази размера на данък сгради. Повишена обаче бе такса смет - от 2 на 2,7 промила. Предложението на общинската администрация бе повишението да е дори 3 промила. Според вносителя на докладната записка заместник-кметът Любомир Цонев вдигането на налога се налага заради увеличените с половин милион лева разходи по дейностите за третиране на битовите отпадъци и поддържането на чистотата в общината.

В Стара Загора таксата битови отпадъци за населението се увеличава с 20 на сто заради неизграденото все още депо за битови отпадъци, за фирмите обаче пада от 5 на 3 промила. От БСП подкрепиха управляващите общината ГЕРБ-ери. В Ямбол вдигнаха данък сгради от 1,2 на 1,5 промила, а такса смет - от 1,33 на 1,99 промила.

В Плевен намалиха такса смет за граждани от 1,6 на 1,2 промила и за фирми от 6 на 5 промила. Затова пък вдигнаха данък сгради - от 1,5 на 1,9 промила. От общинската администрация изчислиха, че общата тежест от тези два най-масови налога е намалена с 2,17 %. Намаление има и в Смолян - данък сгради пада от 2 на 1,7 промила, а такса смет - от 3 на 2,5 промила.

Туристическият данък, който се плаща от собствениците на хотели през т.г., остава непроменен в повечето общини. Но на някои места като Смоляни курорта Пампорово, Бургас, Стара Загора и Софиятози налог ще е по-нисък. Най-много - с около 50%, е намалението в столицата. За 5-звездните хотели данъкът от 3 лв. на легло вече е 1,20 лв. Увеличение има в Несебър и Слънчев бряг, където м.г. 5-звездните хотели плащаха само по 20 ст. на легло. Сега сумата е 50 ст.

Сред големите градове най-скъпо е във Варна- 1,60 лв. До 2011 г. данъкът беше такса и се плащаше на броя реализирани нощувки. От м.г. налогът вече се начислява задължително върху 30% от леглата в съответния обект. Целта бе да се увеличат приходите в общините. Според кметовете ефектът е обратен, защото никой не декларира повече от 30% заетост.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега