Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Църква и масивна римска сграда разкриха разкопките край Сарафово

Църква и масивна римска сграда разкриха разкопките край Сарафово

Раннохристиянска църква от IV-VI век откри екипът археолози, който от около месец извършва разкопки и проучвателна дейност в бургаския квартал Сарафово.

Раннохристиянска църква от IV-VI век откри екипът археолози, който от около месец извършва разкопки и проучвателна дейност в  бургаския квартал Сарафово. Църквата е била с богата украса. Открита е цветна мозайка в пет цвята, ритуално вкопана пред апсидата на храма, както и останки от стенописи – изображения на светци и гръцки надписи, които в момента се реставрират.

В параклиса са вградени дялани блокове, взети вероятно от представителна антична сграда. Запазена е олтарна маса. Открити са находки за извършени две погребения, което показва, че мястото е било много почитано. Според ръководителя на археологическата мисия доц. д-р Людмил Вагалински има данни, че през ХII век храмът е бил разрушен, а на негово място е построен малък параклис с аязмо, откъдето някога е извирала вода с лековити и чудодейни свойства.

И в момента на мястото е открита вода, проба от която е дадена за изследване. През последните дни при разкопките в Сарафово са разкрити и стени от голяма римска сграда от II-III век. Тепърва ще се проучва нейното предназначение, като за момента предположенията са тя да е била римска вила (рустика), пътна станция, храм или сграда с военно предназначение.

За наличие на масивни сгради археологическият екип е имал предложения още при откриването на бъркало за хоросан на мястото на разкопките. Проучванията ще продължат и в околността, тъй като има вероятност масивните сградни стени да се простират по посока на намиращото се в близост шосе и почивен военен дом.

През февруари тази година силна буря разкри край Сарафово зидове от римско време и останки от добре изградена канализация. Разкопките в бургаския квартал са част от проекта "Виа Понтика", който обхваща 10 археологически обекта по Южното Черноморие и се финансира от държавата. След приключване на работата на  археолозите, Община Бургас има намерение да експонира по подходящ начин разкритото и да го превърне в един от интересните си туристически обекти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега