Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цветанов: Атентаторите от Бургас не са българи и не живеят в България

Цветанов: Атентаторите от Бургас не са българи и не живеят в България

Терористичният акт в Бургас е бил подготвен в чужбина и извършители му не са граждани на България и не живеят в България. Това заяви в интервю от Вашингтон за Дойче веле вътрешният министър Цветан Цветанов.

Терористичният акт в Бургас е бил подготвен  в чужбина и извършители му не са граждани на България и не живеят в България. Това заяви в интервю от Вашингтон за  Дойче веле вътрешният министър Цветан Цветанов. „Част от разговорите, които водих с колегите от Съединените щати, бяха свързани с разследването по терористичния акт в Сарафово. България получи ценна помощ от САЩ във връзка с разследването на атентата в Бургас“, обясни министърът.

„Изказах огромна благодарност на колегите от агенциите на САЩ, защото на втория час след терористичния акт те бяха на място заедно с мен и колегите в Сарафово. Тяхната помощ беше изключително ценна, защото ние се нуждаехме от бързи насрещни проверки на всички данни, свързани с извършения терористичен акт. Разследването тече и в момента; няма как без партньорство да се прави разследване, което сочи подготовка в чужбина и извършители на акта, които не са граждани на България и не живеят в България; без партньорство няма как да се стигне до разкриването на това престъпление“, каза Цветанов.

Разследването тече в много добри темпове, имаме определен напредък, всичко това се споделя и с нашите евроатлантически партньори, увери министърът. Той посочи, че вече има „яснота относно лицата - колко са били участвалите в този терористичен акт лица. Разбира се, имаме и предположения вече изведени на база на всичко това, което сме събрали към настоящия момент като доказателства, и за това кой би могъл да стои зад този терористичен акт. Но това са теми, които разбира се на един определен етап ще бъдат оповестени. За мен по-важно е да не пречим на разследването и изнасянето на информация, свързана с разследването, да не попречи на последващите действия, свързани с това разследване“, каза Цветанов.Вътрешният министър заяви, че в „правоохранителната област сме достигнали своя връх на сътрудничество със САЩ“ .

На въпроса с какво се отличава четвъртото му от 2009 г. насам посещение в САЩ Цветанов отговаря:  „През 2009 година се нуждаехме от кредит на доверие. Тогава очертахме пътната карта за изграждане на капацитет, който да бъде в интерес и на двете държави. Акцентите бяха върху регионалната сигурност на България и двустранното сътрудничество със САЩ. Няколко години по-късно, в края на току-що приключилото ми посещение, мога да кажа, че то беше и най-успешното. Причината е, че в това посещение можахме да отчетем реалните резултати от всичко, което бяхме договорили през 2009 г. и от съвместната ни работа в продължение на четири години. Един важен резултат е откриването на офис на Службата на САЩ за борба с наркотиците (ДЕА) в България. Друг резултат е подписването на споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и борбата с тежката престъпност, което стана миналия месец по време на посещението на секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано. Аз съм убеден, че с това споразумение ние действително надградихме комплексната сигурност както на България, така и на Съединените щати“, каза Цветанов.Запитан какво означава безспорно топлия прием, оказан му във Вашингтон, Цветанов отговаря:

„Изключително силно сътрудничество. Мога кажа, че доверието, което имаме в правоохранителната област между двете държави в момента е на най-високите си нива за последните 20 години. През последните три години в България бяха директорът на "Сикрет сървис" Марк Съливан, директорът на ФБР Робърт Мълър, секретарят по вътрешна сигурност на Съединените щати Джанет Наполитано, директорът на ДЕА Мишел Лионхарт, помощник държавният секретар по наркотиците и правоохраната Уилям Браунфийлд, координаторът по въпросите на контратероризма Даниел Бенджамин, представители на ЦРУ, съветникът на президента Обама по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризма Джон Бренън - това са много ясни послания за важността на нашето стратегическо партньорство. И освен партньорството сега има и едно истинско приятелство между съответните правоохранителни агенции на двете държави“.

„Моята основна цел когато станах министър на вътрешните работи беше да отворя службите към евроатлантическо партньорство. Това постигнахме и аз съм много удовлетворен от оценките, които ни дават нашите партньори от САЩ, също от оценките, които ни се дават от Европол, от Интерпол и от отделни страни като Германия, Франция, Италия. Сега трябва да продължим по същия път. По-голямата сигурност в България ще е важна и за привличането на повече инвестиции, и за превръщането на България в център за регионални инициативи за сигурността“, заявява още Цветанов.

Вътрешният министър дава конкретни примери за успешното ни сътрудничество със САЩ: „Само за тази година обмяната на информация между България, САЩ, Испания и Великобритания доведе до задържане на над 5 тона кокаин. Обменът между България, САЩ и Италия доведе до успех в разследването на една емблематична фигура на преходния период в България - Евелин Банев-Брендо. Заедно с италианската мафия, той и неговата група годишно са прекарвали около 40 тона кокаин от Южна Америка за Европа. Тук трябва да спомена и операция, реализирана с ДЕА, която започна в Съединените щати тази седмица, като девет човека бяха задържани в САЩ, шест човека бяха задържани в петък в България, сред тях една жена, издирвана и от Интерпол. Със "Сикрет сървис" имаме проведени много операции, свързани със скимиращите устройства. Съвместните операции се планират постоянно; обмяната, която правим в реално време, допринася за това. Ще има съвместни операции срещу порносайтовете, които са свързани с педофилията, и операции свързани с трафика на хора и тероризма. Ние например получихме изключително важна подкрепа от САЩ след терористичния акт в Сарафово“, посочи министърът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега