Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цветанов нарежда на КАТ да спазва закона

Цветанов нарежда на КАТ да спазва закона

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви в Русе, че ще иска да му се предложи вариант, според който КАТ да спира само шофьори нарушители. Цветанов заяви, че това ще е основната тема, която ще бъде обсъждана на националното съвещание в Стара Загора след няколко дни.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви в Русе, че ще иска да му се предложи вариант, според който КАТ да спира само шофьори нарушители. Цветанов заяви, че това ще е основната тема, която ще бъде обсъждана на националното съвещание в Стара Загора след няколко дни, пише в. "Сега".

"Възложил съм вече на Главна дирекция "Национална полиция" да ми се предложи вариант, в който катаджиите да спират само коли с шофьори, нарушители на Закона за движение по пътищата", обяви тържествено той. Подробни указания ще бъдат разписани от ГД "Национална полиция" и спуснати до всички звена, които извършват тази контролна дейност. На практика Цветанов ще иска катаджиите да спазват закона, защото и сега по него те имат право да спират само при нарушение - за да го констатират и накажат.

Години наред обаче те си позволяват волности с аргумента, че били контролни органи и затова можели да спират наред без никакво основание.Не за първи път вътрешен министър обявява, че КАТ няма да спира без нарушения - подобни изявления е имало от почти всеки предшественик на Цветанов. Подобно изявление - че ще се спира само при нарушение, бе направено преди няколко месеца от шефовете на "Пътна полиция". Очевидно дори министърът не може да овладее ситуацията и КАТ, а и останалите звена си правят каквото поискат."Не бива да се спират избирателно определени лица, които не са направили нарушения, и да се търси повод за констатиране на някои нередности, което дава възможност да се задават въпросите "Какво правим сега", "Как решаваме проблема".

Това трябва да го премахнем завинаги като манталитет и поведение", каза още Цветанов, цитиран от Би Ти Ви. МВР шефът припомни за отстраняването на десет служители на КАТ в Русе, които "по доста недостоен начин са спирали шофьори". Според вицепремиера по този начин ще се даде възможност на хората да се чувстват по-спокойно и когато спазват Закона за движение по пътищата, няма защо да бъдат спирани от контролните органи."Разбира се, ще има изключения, когато се провеждат специализирани полицейски операции, но това ще бъде само в конкретни случаи", обясни Цветанов.

Именно това е един от начините, по които КАТ и останалите полицейски звена заобикалят забраната на закона да се спира без нарушение. Например се обявява акция по проверка на това дали се слагат колани на задната седалка за една седмица ип се започва масово спиране. Същото се получава дори за акции като за това дали се спазва правилото за пуснати светлини, при положение че това се вижда отдалеч и с просто око. Освен това постоянно се правят регионални и национални операции за издирване или задържане на някакви известни само на полицията лица и това се използва за масово спиране на автомобили. Затова още отсега е ясно, че полицията ще е всекидневно в специализирани акции и операции.

Освен това периодично се позволява на полицаи извън "Пътна полиция" да спират коли. Вчерашните изявления на вътрешния министър рязко контрастират с инициатива на МВР отпреди няколко месеца. Тогава тържествено бе обявено, че екипи от по 10-12 служители ще правят засади от по един час на различни места и ще проверяват автомобилите наред. Това е мярка срещу прибирането на рушвети от шофьорите, обясниха тогава от МВР. От "Пътна полиция" тогава обясниха, че катаджиите били обучени да работят в екип миналата година в рамките на компонент "Трафик 4" от холандски представители.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега