Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цяла година ще честваме 100 години от Балканските войни

Цяла година ще честваме 100 години от Балканските войни

През 2012 година се навършват 100 години от Балканските войни (1912 – 1913). В тази връзка през февруари Министерски съвет взе решение за отбелязване на годишнината чрез провеждане на различни събития в периода 2012 – 2013 година.

През 2012 година се навършват 100 години от Балканските войни (1912 – 1913). В тази връзка през февруари Министерски съвет взе решение за отбелязване на годишнината чрез провеждане на различни събития в периода 2012 – 2013 година. Сформира се Национален инициативен комитет, който да изготви план на честванията.

Днес по време на пресконференция Областният управител Константин Гребенаров представи информация свързана с отбелязването на 100 години от Балканските войни в област Бургас. Тридесет представители на институции, сред който и 13-те общини в областта са включени в състава на Областния инициативен комитет, който ще отговаря за организацията на събитията, залегнали в Областния план на честванията. Желанието им е всички жители на бургаски регион да вземат активно участие при отбелязване на годишнината.

Гребенаров сподели, че част от предвидените в календара мероприятия ще бъдат финансирани от държавата, като сумата, която се отпуска за област Бургас е 2 650 лв. Средствата са предвидени за реализиране на шест събития, включени и в Националния план на честванията. Сред тях са изложба на бойни знамена в Морското казино, състезание по стрелба, лекоатлетически щафети „За силата на българския дух”, създаване на пълно текстово дигитално издание на книгата „История на 24-ти пехотен Черноморски  на н.в царица Елеонора полк”, изготвяне и предоставяне на историческа карта на бургаски регион и одринска Тракия от периода на Освобождението и по времето на национално-освободителните войни (по образец на „Историческа карта на Велика и обединена България”).

25 143 лв. се отпускат и за ремонт и възстановяване на паметници в Айтос, Камено, Руен, Созопол, Средец, Царево, свързани с Блаканските войни. В областния календар се предвижда провеждането на над 20 събития, за които ще се търси допълнително финансиране на местно ниво. Освен писма за подкрепа до общините, организации и бизнес, Областния инициативен комитет е открил и дарителска сметка за набиране на средства.

Петима, сред които областният управител, представители на Военноморска база Бургас, община Бургас, Държавен архив и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще отговарят за сметката, за да се гарантира пълна прозрачност при разходване на събраните средства. Днес всички те взеха участие в пресконференцията като отправиха апел към жителите на областта да се включат според възможностите си.

Сред важните за областта събития, за които се търси финансиране са Възстановка на предаването на властта, което да се проведе в Малко Търново, с участието на професионални и самодейни артисти.Фестивал на военните маршове- „Маршовете на Шагунов” и честване на 100 год. от подвига на моряците от торпедоносеца Дръзки, торпилирал крайцера Хамидие на 08 ноември 1912 г. са част от другите мероприятия, които свързват бургаски регион с Балканските войни.

Календарът на честванията включва още провеждане на Тържествени митинги и заря, Дни на отворените врати в поделенията на флота и българската армия, Честване 100 години от първия боен полет на авиацията, Мултимедиен концерт - спектакъл „Българио, за тебе те умряха” – синтез от няколко вида изкуства – литература, музика, драма, танц, визуални ефекти и други.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега