Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Данъчните преференции през 2016-а лишават хазната от половин милиард лева

Данъчните преференции през 2016-а лишават хазната от половин милиард лева

568 507 652 лева - такава е прогнозата за данъчните разходи за настоящата 2016-а година, публикувани от Министерство на финансите. Това е очакваната сума, която няма да влезе в хазната заради различни данъчни преференции, от които ще се възползват граждани и фирми тази година.

568 507 652 лева - такава е прогнозата за данъчните разходи за настоящата 2016-а година, публикувани от Министерство на финансите. Това е очакваната сума, която няма да влезе в хазната заради различни данъчни преференции, от които ще се възползват граждани и фирми тази година.

Данъчните преференции, от които ще се възползват бизнесът и гражданите тази година, ще надхвърлят сумата от половин милиард лева, показват прогнозите на Министерството на финансите за т.нар. данъчни разходи на държавата, цитирани от в-к "Сега". 568,5 млн. лева няма да влязат в хазната заради съществуващи облекчения в данъчните закони.

Общо 36 на брой са данъчните преференции, фигуриращи в прогнозния анализ на ведомството. По вид те са разпределени в четири групи - ДДС, Акцизи, Корпоративни данъци и Данъци върху доходите на физическите лица. Най-голям брой данъчни разходи има по отношение на корпоративните данъци (19).

Финансовото министерство е оценило прогнозната стойност на 50% от данъчните разходи или общо 23 от тях. Ведомството е успяло да оцени изцяло преференциите за физическите лица, където имаме 7 броя данъчни разходи. Там преференциите възлизат на 39 747 948 лева.

Най-много данни липсват при корпоративните данъци, където са отчетени 9 от общо 19-те данъчни разходи. Изчислените отстъпки са в размер на 269 523 780 лева. Именно корпоративните данъци държат най-голям дял от данъчните разходи.

Прогнозата не навлиза в детайли за отделните преференции, но абсолютен лидер в тази графа през последните години е правото на бизнеса да пренася данъчна загуба за срок от 5 години и така да намалява дължимия корпоративен данък, пише в-к "Сега".

По данни за 2014 година - последния наличен анализ на база изпълнение, тази преференция е оценена на 181.3 млн. лева. Такава е и сумата, която не е постъпила в бюджета заради правото на фирмите да пренасят данъчната загуба в следващи години.

На второ място при корпоративните данъци е преотстъпването до 60% от данъка за регистрирани земеделски производители, което през 2014 г. е оценено на 25.8 млн. лева. 101.3 млн. лв. ще останат в туристическия бранш и няма да постъпят в бюджета заради намалената ставка на ДДС за туризма в размер на 9%, сочат още прогнозите на МФ.

При акцизите са оценени 6 преференции на стойност 157.9 млн. лева. Делът на данъчните отстъпки за физическите лица е най-малък - 39.7 млн. лева, като намалява спрямо 2014 г. с 1.8 млн. лева. Тогава най-голяма тежест при преференциите за физическите лица е имало данъчното облекчение за хора с намалена работоспособност, които могат да си приспадат 7 920 лева от годишната данъчна основа. Ефектът от тази преференция през 2014 г. е бил 22.9 млн. лева.

Анализът на ефекта от данъчните преференции е задължителна част от закона за публичните финанси от 2014-а година. Тази година, обаче, финансовото министерство за първи път публикува прогнозни данни за настоящата година.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега