Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Данък "Депозит" мина на първо четене

Данък "Депозит" мина на първо четене

След бурни дебати парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС, с които се въвежда 10% данък върху лихвите по депозитите.

След бурни дебати парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС, с които се въвежда 10% данък върху лихвите по депозитите. За въвеждане на 10% данък върху лихвите по депозитите гласуваха 86 народни представители, 29 – бяха "против", двама се въздържаха.   Опозицията категорично отказа да подкрепи промените.

„От три години, вече четвърта, ГЕРБ ни убеждава че няма да вдига данъците. Това включване на лихвите в облагаемата основа на подоходния данък всъщност е поредното увеличаване на данъците”, коментира бившият финансов министър Пламен Орешарски от „Коалиция за България“.

Според неговите изчисления чисто икономически този данък няма да донесе ползи на бюджета, а по-скоро ще нанесе вреди на икономиката. „Всеки начинаещ макроикономист знае, че по-малко спестявания означава по-малко инвестиции и по-малки възможности за икономически растеж”, коментира Орешарски.

Михаил Миков от Коалиция за България заяви, че е гласувал против, защото за пореден път се спестява дискусия по отделните данъчни политики. „Политиката на ГЕРБ е цинична. Да твърдиш, че България е страна на лихвари и рентиери, трябва напълно да си загубил компаса”, заяви Миков като визира изказване на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. „Популизмът и наглостта на социалистите си казва думите”, отговори Велчев. Всеки си държи парите в банка и не иска да отваря нови работни места, обясни Велчев.  

И от ДПС обясниха, че няма да подкрепят готвената промяна с данъка върху лихвите по депозити. „Този данък няма да свърши своята фискална роля, която му възлага ГЕРБ. Не е никаква тайна, че банките разполагат с достатъчно финансов инструментариум, при който както и да формулираме данъка, ще го заобиколят“, коментира Йордан Цонев.  

Той прогнозира, че заложените 140 млн. лв. от въпросния данък ще се вземат от българските граждани, но те няма да влязат във фиска. „Една част от тях ще влязат в бюджета, друга ще бъдат взети под формата на такси за новите финансови продукти на банките. По такъв начин ще бъде ощетен отново българският гражданин”, предположи Йордан Цонев и прогнозира, че българският народ ще накаже управляващите.  

Павел Шопов от „Атака” определи предложението на финансовото министерство като данъчно мародерство. „Основният въпрос е дали това е доход или не е доход. Аз лично смятам, че това не са доходи, защото държавата вече е наложила данък върху тези пари”, коментира Шопов.

След като изслуша голяма част от аргументите на опозицията думата отново взе Красимир Велчев от ГЕРБ. „Аз съм от тези вложители, които имат големи влогове. Този закон ще удари точно тези хора, които имат големи влогове. И затова е този отпор в обществото”, коментира той. „И тези сълзи, които се проливат за бедните хора, за пенсионерите, е пълна демагогия”, отбеляза Велчев. Според него е абсурдно твърдението, че налагането на данъка ще ощети бедните хора с влогове от 1 000 лв.   

Промените предвиждат доходите от лихви по влогове и депозити в банките да станат облагаеми от 1 януари 2013 г. Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата и ще се облага с окончателен данък в размер 10 на сто. Налогът ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата. От 15 на 7 процента се намалява ставката за хазартни игри, организирани онлайн, приеха още депутатите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега