Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Данъкът върху лихвите за стари влогове и депозити

Данъкът върху лихвите за стари влогове и депозити

Данъкът върху лихвите ще важи и за стари, и за нови депозити и влогове. Ако лихвата по старите спестявания се начислява след 1 януари 2013 г., тя ще бъде обложена с данък 10%, пише в. "СЕГА".

Данъкът върху лихвите ще важи и за стари, и за нови депозити и влогове. Ако лихвата по старите спестявания се начислява след 1 януари 2013 г., тя ще бъде обложена с данък 10%, пише в. "СЕГА".

Според финансовия министър Симеон Дянков това не представлява облагане със задна дата. Според вложители обаче облагането по депозити и влогове, направени преди 1 януари, по същество е промяна по вече сключени договори с банките с уредени условия за лихвите. Текстовете на новите разпоредби вчера бяха внесени в Народното събрание, като се появяват черно на бяло за пръв път и не са съгласувани с никого.

Доходът от лихви по депозити и влогове ще се смята за придобит към датата, на която е начислена лихвата. Така датата, на която са вложени парите, е без значение, ако по сумата се начислява лихва след 1 януари 2013 г., обясниха от финансовото министерство. Тъй като доходът реално се счита за получен през 2013 г., от финансовото министерство считат, че няма облагане със задна дата.

Без отговор обаче остава въпросът редно ли е да се облагат лихвите по вече направени влогове и депозити, след като условията по тях са калкулирани без новия данък върху лихвите. В опит да отговори на тези въпроси финансовият министър Симеон Дянков вчера обясни точно обратното. Той побърза да успокои, че хора с депозити отпреди 1 януари 2013 г. трябва да са спокойни.

"Това влиза в сила от 1 януари 2013 г. и важи само нататък", обяви Дянков по Нова телевизия. На конкретен въпрос могат ли да са спокойни хората с договори, сключени преди 1 януари 2013 г., Дянков отговори: "Да, това си е в миналото". Хаос създаде и друго публично изказване на представител на управляващите - на шефа на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Пред Би Ти Ви Стоянова разви тезата, че отчитаният от БНБ огромен дял на малките депозити до 1000 лв. - 76% от всички, всъщност не били депозити, а суми по разплащателни сметки като дебитни и кредитни карти. Лихвите по разплащателни сметки, които са пренебрежими, не се облагат. На настойчивите въпроси за големия брой малки депозити Стоянова се оплете и обяви, че суми до 1000 лв. не попадат в обхвата на закона. Такъв праг няма и доходът от лихви по всеки депозит, независимо от размера му, ще бъде обложен.

Данъкът върху лихвите по депозитите ще се удържа от банките и няма да се декларира в данъчна декларация. Те ще се превеждат до месец след изтичане на тримесечието, в което са начислени съответните лихви. Парите няма да се привеждат в НАП в индивидуални партиди, а накуп, т.е. нарушаване на банковата тайна за наличностите по сметки няма да има. Банките ще подават в НАП и годишна справка за удържания данък върху начислените през годината лихви.

На задължително деклариране обаче занапред ще подлежат доходи от лихви по депозити и влогове с източник чужбина. В декларацията вече ще се обявяват и доходи от сделки по замяна на дялове и акции от търговски дружества в чужбина с дялове и акции на други чужди или родни дружества.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега