Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дават 1,7 млн. евро за борба с нелегалната миграция по границатa между България и Турция

Дават 1,7 млн. евро за борба с нелегалната миграция по границатa между България и Турция

Областната дирекция на МВР в Бургас е водещ партньор в проекта, в който участват още дирекциите в Ямбол и Хасково, както и турските области Одрин и Къркларели. Продължителността на проекта е две години.

Над 1,7 млн. евро ще бъдат вложени в мерки за борба с нелегалната миграция в пограничния регион между България и Турция. Средствата се осигуряват по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027.

Днес в Бургас бе връчен договорът за изпълнение на съвместния проект между двете държави „Повишаване на капацитета и подобряване на сътрудничеството на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели в областта на миграцията“, с който ще се повиши ефективността в ограничаване незаконното преминаване в граничната зона.

„В момента инвестираме в сигурността не само на трансграничния регион, но и на целия Европейски съюз. Целенасочено сме избрали чрез най-големия проект по програмата да финансираме най-приоритетните направления, да надградим съществуващите системи и да бъдем максимално подготвени в предотвратяване на незаконния трафик на хора“, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева при връчване на договора по проекта на Кирил Ценкин, заместник-министър на вътрешните работи.

Областната дирекция на МВР в Бургас е водещ партньор в проекта, в който участват още дирекциите в Ямбол и Хасково, както и турските области Одрин и Къркларели. Продължителността на проекта е две години.

Общата цел на инвестицията е да се повиши капацитетът на националните системи за противодействие на миграцията в трансграничния регион чрез подобряване на функционалните и оперативни възможности на различните служби в двете държави.

С осигуреното европейско финансиране се предвижда полицейските управления в Бургас, Ямбол и Хасково да закупят общо 16 високопроходими специализирани автомобила, 5 микробуса и 2 пътнически автобуса. От турска страна средствата ще се инвестират в модерни устройства за проверка на документи на граничните пунктове, камери за полицейските патрули и високотехнологични системи за разпознаване на автомобилни номера.

За подобряване на подготовката на служителите се предвижда провеждането на специализирани обучения. Те включват повишаване на знанията по политиката на ЕС в областта на миграцията и управлението на кризи, а около 70 служители на правоприлагащите служби в Одрин и Къркларели ще преминат обучение по английски  и български език. Предвидени са и съвместни обучения между българските и турските служби за усъвършенстване на координацията, обмяната на опит и добри практики, както и съвместни демонстрационни събития в двете страни.

На церемонията по връчването на договора за изпълнение на проекта присъстваха още генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун, областният управител на Бургас Пламен Янев, директорите на ОДМВР в Бургас и Хасково – Емил Павлов и Иван Русев, заместник-директорът на ОДМВР-Ямбол Атанас Атанасов, заместник-областният управител на Къркларели Юсуф Гюлер и ръководителят на Управляващия орган на програмата Милен Обретенов.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега