Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дават шефката на вписванията на прокурор за незаконни бонуси

Дават шефката на вписванията на прокурор за незаконни бонуси

Освободената от длъжност шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова най-вероятно ще бъде предадена на прокурор за престъпления по служба заради скандалните бонуси, които си е раздала през последните шест месеца на 2011 г.

Освободената от длъжност шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова най-вероятно ще бъде предадена на прокурор за престъпления по служба заради скандалните бонуси, които си е раздала през последните шест месеца на 2011 г., пише в. "24 часа". В правосъдното министерство очакват да приключи вътрешният одит на агенцията, за да решат какво да предприемат срещу Николова.

Най-вероятно обаче тя ще стане клиент на Софийската градска прокуратура, тъй като отсега е ясно, че с бонусите, които си е раздала, е извършила престъпление по член 282 от Наказателния кодекс, съобщи вчера източник от правителството. Той бе категоричен, че през последните шест месеца на 2011 г. Виолета Николова сама си е определяла сумите за допълнително материално стимулиране (ДМС) към заплатата. Това обаче е абсолютно незаконно според наредба номер 2 от 5 ноември 2004 г., уточниха запознати с материята.

Този документ определя реда за раздаване на бонуси в Агенцията по вписванията. В чл. 11 от наредбата изрично се посочва, че "за изпълнителния директор и неговия заместник индивидуалният размер на месечното материално стимулиране се определя от министъра на правосъдието". Проверката на вътрешния одит обаче е показала, че Виолета Николова е получавала ДМС към заплатата си по тази законна схема само от януари до юни 2011 г. За този период шефката на агенцията е прибрала 24 хиляди лева допълнително, като всеки месец бонусите й са били одобрявани с подписа на тогавашния правосъден министър Маргарита Попова.

Проверка в счетоводните документи вече категорично е показала, че от юли до декември 2011 г. Николова не е пращала предложенията за собствените месечни надбавки за одобрение в Министерството на правосъдието. В последните 6 месеца на годината тя сама си е определяла размера на допълнителното материално стимулиране в арогантно противоречие с наредба номер 2 на агенцията, коментира източник, запознат с проверката.

За юли и август Виолета Николова скромно си отпуснала по 5000 лева на месец към заплатата, а през септември - 7000. В началото на октомври шефката си подписала предложение да вземе 4000 лева, но още в края на същия месец си пуснала второ платежно нареждане за още 11 000 лева. Така само за месец тя усвоила по собствено предложение цели 15 000 лева. За двата последни месеца на годината Виолета Николова си е отпуснала по 8000 лева. Така от юли до декември шефката на агенцията прибрала общо 48 хиляди лева при положение, че за подчинените си в същото време разписвала ДМС-та между 300 и 500 лева месечно.

Наказанието, което може да получи, ако съдът я признае за виновна е между 1 и 8 г. затвор, а при утежняващи вината обстоятелства - между 3 и 10 г. Виолета Николова бе освободена от длъжност в понеделник от новия правосъден министър Диана Ковачева. Повод за това стана рутинният годишен вътрешен одит на агенцията, при който лъснаха скандалните бонуси.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега