Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Децата и лятото - кои са задължителните храни през горещите месеци?

Децата и лятото - кои са задължителните храни през горещите месеци?

Обикновено през горещите месеци по отношение на храната търсим нещо свежо, нещо хидратиращо, нещо леко. Същата философия трябва да прилагаме и когато става дума за храненето на децата.

Официално, а и според прогнозите на синоптиците, лятото е тук. Възрастните сме свикнали капризите на времето да се отразяват на собствения ни режим на хранене. Обикновено през горещите месеци по отношение на храната търсим нещо свежо, нещо хидратиращо, нещо леко. Същата философия трябва да прилагаме и когато става дума за храненето на децата. Ето и някои от задължителните храни в детското меню през лятото:

На първо място – сезонът ни предлага огромно изобилие от плодове и зеленчуци. Освен че те са богати на защитаващи кожата и тялото на детето, те са и силно хидратиращи. Череши, праскови, кайсии, диня, пъпеш, краставици, домати, чушки… Всички те са подходящи и като лакомство между храненията.

Едно от основните притесненията на родителите са и стомашните разстройства през летните месеци. Съществуват обаче и храни, които се грижат за храносмилателната система. Ориентировъчно, това са продуктите с високо съдържание на фибри. Те са сред най-важните за стомаха на детето Ви. Такива храни са грахът, спанакът, броколите, доматите, чушките, морковите, ябълките, крушите, бананите, овесените ядки и семена като киноа, чия и др.

„Добре е фибрите да са част от ежедневния балансиран прием на детето. Стараем се да включваме тези продукти във повечето от рецептите, които използваме. Тези продукти имат и допълнителни здравословни ефекти, тъй като са богати и на витамини, минерали, антиоксиданти и други елементи, но една от най-ценните съставки, когато говорим за стомаха и храносмилателната система, са именно фибрите“, коментират експертите от Детска кухня „Ам-Ам“, които потърсихме за съвет относно здравословното детско хранене.

Киселото мляко също влиза в нашия списък със задължителни храни за здрав стомах, заради бактериите в него. Те спомагат за поддържането на естествените култури в човешката храносмилателна система. Обикновено раздразненията и неразположенията са знак за нарушен баланс. Редовният прием на кисело мляко спомага за поддържането му.

Освен че е полезно за стомаха, то подсилва и имунната система, което е важно в навечерието на вълната от летни грипове. Имайте предвид, обаче, че непоносимостта към лактоза може да се изрази със стомашни неразположения, затова е важно алергиите да бъдат установени навреме. За детския стомах се препоръчват и т.нар. „леки протеини“. Те се набавят от пилешкото, рибата, телешкото. Леките протеини не натоварват стомаха и му позволяват сам да се регулира.

„Мазните меса обикновено увеличават възпалителните процеси, което представлява риск за здравето не само на децата, но и на техните родители. Неслучайно народите в пустинните райони, където температурите на практика целогодишно са много високи, не консумират мазни меса“, изтъкват от „Ам-Ам“.

Сред най-често използваните свежи подправки у нас са магданозът, копърът и целината. Те имат множество полезни ефекти върху организма. За разлика от магданоза, копърът и целината имат доста по-силно изразен аромат. Предвид факта, че рецепторите за вкус на децата са много по-силни, с тези подправки е добре да се работи внимателно и пестеливо, но не бива да се изключват от менюто.

Оризът е полезен както като превантивна мярка, така и при проблеми, свързани с разстроения стомах и стомашните вируси. Причината е във високото съдържание на нишесте. То абсорбира излишните течности, втвърдява изходните продукти и улеснява изхождането. Това важи и за картофите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега