Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дейци на културата ще протестират в Бургас на 1 ноември

Дейци на културата ще протестират в Бургас на 1 ноември

На 1 ноември 2023 година НИЕ работещите в Регионален исторически музей Бургас ще се присъединим към дейците на българската култура от цяла България и ще излезем на протест под надслов ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА!

На 1 ноември честваме делото на българските народни просветители, книжовници и революционери. На културните дейци и личностите със съществен принос за възхода и запазването на народа. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника. По този повод тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски казва: „...първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество.“

На 1 ноември 2023 година НИЕ работещите в Регионален исторически музей Бургас ще се присъединим към дейците на българската култура от цяла България и ще излезем на протест под надслов ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА!

Ще затворим експозициите от 12:00 до 13:00 часа и ще се съберем пред Държавна опера Бургас.

На 1 ноември с подкрепата на КТ „Подкрепа“ и НФ „Култура“ мирно, но настойчиво ще заявим отново нашите искания:
-     Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш „Образование“.
-     Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП.
-      Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата като бъдат признавани и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими.
-     Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.
-     Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.
-     Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.
-    Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.
-    Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни институти.
-     При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки.
-     Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция „Архиви“.

Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за „Музеи и галерии“.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега