Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Денков: Датата 24 май е най-светлият празник, който обединява всички

Денков: Датата 24 май е най-светлият празник, който обединява всички

Идеята 24 май да стане национален празник беше оповестена вчера от „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Датата 24 май е най-светлият празник, който обединява всички. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти, след като се върна от Атина, където се срещна с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Предложението 24 май да стане национален празник предизвика коментари сред политическите сили. Идеята беше оповестена вчера от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), съвместно с инициативата „Правосъдие за всеки“, при представяне на проект за промени в Конституцията.

Премиерът посочи, че няма никакво съмнение, че 24 май е най-подходящият ден за национален празник. "Коя е групата в България от обществото, която би възразила срещу това, че 24 май е светъл празник за всички нас? Аз не знам такава група", коментира Денков. 

По думите му 24 май е празник, който не ни вторачва само в миналото, както са доста от празниците, а прави по хармоничен начин прехода от миналото към бъдещето. 24 май е започнал с Възраждането, Просвещението, ограмотяването на българското население, но вече в него влагаме съвсем друг смисъл - българската култура с нейните световни постижения, с това, с което се гордеем, каза още премиерът. Не виждам причина да се откажем от идеята, заяви Николай Денков. 

Говорим за промяна в Конституцията, която се взема с много голямо мнозинство - 160 или 180 народни представители, а те представляват техните гласоподаватели, отговори Денков на въпрос дали не трябва да бъде проведен референдум и гражданите да решат кога да е националният празник на България. Премиерът обясни, че ако бъде събрана достатъчна подкрепа сред депутатите за промяна в основния закон, ще бъде представително за мнението на обществото.

Статутът на служебните кабинети има смисъл, ако те осъществяват прехода от едно редовно към друго редовно правителство, смята министър-председателят. Според него през последните две години се е видяло, че ако има поредица от избори, един човек има целия контрол върху държавата, защото назначава правителство и няма Народно събрание, което да осъществява контрол. Могат да бъдат сменени кадри на всички нива и това създава ситуация, която не е предвидена в Конститицията - един човек да управлява цялата държава, коментира Денков. Идеята да бъде преминато към друг начин на предаване на властта от едно редовно към друго редовно правителство е, за да бъдат избегнати подобни ситуации, при които няма контрол от Народното събрание, обясни премиерът. Той посочи, че формата на служебни кабинети в България е изключение в света.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега