Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Денков: Присъединяването към НАТО е най-голямото постижение на България в най-новата ни история

Денков: Присъединяването към НАТО е най-голямото постижение на България в най-новата ни история

Николай Денков изтъкна, че днес Алиансът е гарант за мирния живот и сигурността на над 1 милиард жители в Европа и Северна Америка.

Присъединяването към НАТО беше първото и най-голямо постижение на България в най-новата ни история след 1989 г. То предопредели ясната посока на развитие на страната и така очакваното от поколения завръщане в семейството на европейските демокрации. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков в словото си на Националната конференция „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Премиерът изтъкна, че днес Алиансът е гарант за мирния живот и сигурността на над 1 милиард жители в Европа и Северна Америка.

„75 години след основаването си НАТО доказа, че може да се адаптира успешно към заплахите и предизвикателствата, а те напоследък се увеличават. Съюзната сила е най-мощното послание за потенциалните агресори – обединението ни прави по-защитени и по-сигурни“, добави министър-председателят. По думите му разширяването на Алианса е по същество разширяване на територията на демокрацията, на върховенството на закона, на мира и сигурността във всички техни измерения. „Няма как да имаме икономическа, енергийна, социална, здравна, образователна и управленска устойчивост, без необходимите гаранции за съхранение на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на България. Всичко това получихме благодарение на приемането ни в НАТО на 29 март 2004 г.“, заяви още акад. Денков. 

Денков акцентира върху пропуснатите възможности през последните 10 години. „България можеше отдавна да е напреднала с модернизацията на въоръжените си сили, ако разходите за отбрана не бяха намалени до малко над 1% от БВП между 2011 и 2018 г., за да има „постна пица“ за армията и за сигурността на българските граждани. А в същото време да има в излишък за проектите на Кремъл като Турски поток и за стимулиране на корупцията в България“, отбеляза Денков. Премиерът посочи, че България е можело да бъде енергийно независима и да не обслужва болните геополитически амбиции на Кремъл, включително подпомагайки по този начин военната агресия срещу Украйна. „Да, в България все пак демокрацията побеждава. И тя побеждава именно заради неуморната работа на онези, които допринесоха България да бъде отново част от семейството на развитите демокрации като член на НАТО и ЕС. Това беше осъзнатата отговорност на онези наши предшественици, които не се поддадоха на корупционните изкушения на Кремъл“, отбеляза акад. Денков. 

Той беше категоричен, че България не може да си позволи да пропусне и следващите 10 години от адаптирането на НАТО. „Наша приоритетна задача е да бъдем активни участници в този процес. Освен да разчитаме на колективните способности във всички аспекти на сигурността и отбраната, имаме задължение да развиваме и наши“, заяви Денков. Според него това е възможно единствено чрез ясна визия, последователна и неотклонна политика, както и чрез окончателно преодоляване и скъсване веднъж завинаги на веригите и мрежите на корупционните зависимости от годините на прехода. 

„Това, че днес Кремъл води агресивна хибридна война срещу България е пряко доказателство, че в страната ни е победила демокрацията – и основна роля за това има присъединяването на България към НАТО и ЕС“, смята Денков. По думите му Алиансът ни гарантира сигурност чрез колективната отбрана, споделената отговорност, силната трансатлантическа връзка и адаптивната сила на НАТО към променящите се предизвикателства и заплахи пред сигурността. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега