Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Депутат от ИТН: Няма забавени плащания за Северния обход на Бургас

Депутат от ИТН: Няма забавени плащания за Северния обход на Бургас

"Строителството ще продължи и през летния сезон и не е възможно да бъде приключено в срок. Причината обаче не са забавени плащания от АПИ към строителя. Последно на 26 април АПИ е платила на фирмата изпълнител 2 582 643,98 лв. Към момента няма сертифицирани и неразплатени средства за обекта. Изплатени са 24 278 979 лв. или 43% от стойността на договора. Плащанията се извършват от АПИ, след като получи сертификат от строителя", коментира бургаският депутат.

Няма забавени плащания за Северния обход на Бургас, както твърдят от ГЕРБ и община Бургас. Това коментира в социалната мрежа депутатът от "Има такъв народ" Златомира Карагеоргиева-Мострова. По думите ѝ Северният обход на Бургас ще е готов само в едната посока до лятото, причина за това обаче не са забавени плащания от АПИ към строителя. 

"Строителството ще продължи и през летния сезон и не е възможно да бъде приключено в срок. Причината обаче не са забавени плащания от АПИ към строителя. Последно на 26 април АПИ е платила на фирмата изпълнител 2 582 643,98 лв. Към момента няма сертифицирани и неразплатени средства за обекта. Изплатени са 24 278 979 лв. или 43% от стойността на договора. Плащанията се извършват от АПИ, след като получи сертификат от строителя", коментира бургаският депутат.

Според Мострова, "Община Бургас все още не е представила официално в АПИ проекта за изграждане на част „Улично осветление“. След като го представи, АПИ ще може да подаде заявяване на разрешение за строеж до МРРБ на уличното осветление на обхода. Поради неприключили отчуждителни процедури не са издадени разрешения за строеж на инженерните мрежи /водопроводни, слаботокови мрежи и др./. Разрешенията са заявени до МРРБ и са в процедура за издаване на Разрешение за строеж. За част „Електро“ вече е издадено разрешение за строеж и предстои да влезе в сила. След това ще стартират СМР по реконструкцията на ел. проводите на обекта". 

Ето какво се казва още в коментара на Мострова: 
"Трасето е около 5 км и благодарение на него транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 Сарафово – Бургас и продължаващ на юг по път І-6 София – Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на Бургас. По този начин ще се повиши безопасността на движението за пътуващите от Западна и Северна България, като се избегне влизането в Бургас.За 4.7 километра път правителството на ГЕРБ е подписало договор за строителство за близо 57 млн. лв. с ДДС. Това прави по над 12,1 млн. лв. на километър.Средствата са от държавния бюджет. По договора на ГЕРБ срокът за строителство на пътя е 18 месеца или до средата на 2022 г. Изпълнените към момента строителни дейности на обекта са над 70%.За строително-монтажните работи е издадено Разрешение за строеж № РС-106 от 09.12.2020 г. Предстои издаване на разрешения за строеж (и влизането им в сила) за изграждане на следните инженерни мрежи: „Реконструкция на ел. провод 20 kV „Житарово“; „Реконструкция на водопроводи“; „Реконструкция на т.т. и оптични кабели“; „Улично осветление“.Изпълнител на строително-монтажните работи е „Пътстрой ВДХ“ ЕАД по договор № РД-33-8/21.10.2020 г. Стойността му е 57 025 630,16 лв. с ДДС. Подписано е допълнително споразумение 53-00-6884/12.07.2021 г. за преобразуване на дружеството „Пътстрой Бургас“ ЕООД в „Пътстрой ВДХ“ ЕАД.Строителният надзор е възложен на Обединение „Бургас 2020“, с участници: „Пътконсулт 2000“ ЕООД, „ЕН АР Консулт 2000“ ЕООД и „ТРИ ЕС“ ЕООД. Техният договор е № РД-36-11/08.10.2020 г. за 673 200 лв. с ДДС".

От Община Бургас коментираха, че твърдението, че не са представили официално в АПИ проект за изграждане на част "Улично осветление" е лъжа. В защита на това предоставиха  следните 3 документа: 




"Първото писмо доказва, че Община Бургас е входирала за първи път в АПИ документацията за осветлението на Северния обход на 25.10.2021 г. Вторият документ е писмо от АПИ до Общината. В него пише, че сградата на АПИ се наводнила и документите на Община Бургас за осветлението подгизнали. Затова искат да им бъдат изпратени пак. Третото писмо доказва, че след потопа в АПИ, Община Бургас е изпратила документацията повторно на 17.01.2022 г. И оттогава тя си е при тях. След тази дата не сме получавали известия за ново наводнение или пожар в АПИ. И накрая, искам отново да припомня, че Община Бургас изготви за своя сметка, с много старание и колкото е възможно по-бързо проекта за осветлението на Северния обход, защото е съпричастна към това начинание, много важно за града, а и за всички пътуващи към морето и обратно". Това написа в отговор до Мострова Стефан Минчев, началник на Отдел "Връзки с обществеността"  към Община Бургас. 

❗Няма забавени плащания за Северния обход на Бургас, както твърдят от ГЕРБ и община Бургас. ➡️Северният обход на Бургас...

Публикувахте от Zlatomira Karageorgieva-Mostrova в Четвъртък, 28 април 2022 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега