Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Депутатите обсъждат избори 2 в 1

Депутатите обсъждат избори 2 в 1

ГЕРБ настояват за връщане на хартиените бюлетини

Евентуалните дати на избори две в едно са 7-ми или 14-ти ноември. Това каза пред журналисти  председателят на ГЕРС Десислава Атанасова след председателския съвет на парламента. Атанасова отбеляза, че конкретните дати са останали малко встрани на днешното заседание, на което основната тема са били технически проблеми, свързани с машините за гласуване.

"Оказва се, че ЦИК и фирма "Сиела Норма" все още са в търговски спорове и облигационни такива по отношение собственост, машини, сертифициране кодове и всичко останало. Тоест се повтаря сагата от 11-ти юли", коментира Атанасова."На практика, изходът според нас, е да се върне възможността да се гласува и с хартиени бюлетини. Защото в чужбина, особено ако има вот 2 в 1, това ще бъде изключително трудно в рамките на първо-една седмица да се променя софтуер между първи и втори тур на президентските избори, да се обявят резултатите от парламентарните. Затова считаме, че наистина трябва да се търси разумен подход", добави Атанасова.

На заседанието е присъствала и председателят на ЦИК Камелия Нейкова. "Поне един път и половина ще се увеличи времето за гласуване при избори две в едно", съобщи тя след Председателския съвет."В Изборния кодекс са уредени част от въпросите, свързани с провеждане на избори за президент и вицепрезидент едновременно с парламентарни избори. Първо трябва да сме наясно, че за първи път би имало такава комбинация от избори, но ние не бива да предпоставяме, че те ще бъдат точно така. Все пак трябва да има отделни избирателни списъци, избирателят трябва да бъде намерен в единия списък, в другия. Именно това ще увеличи технологичното време. От друга страна, ако изборите са в последователни дати, това си има други негативи. Процесът ще се оскъпи", каза още Нейкова.Тя подчерта, че всичко това са въпроси, които ще решат Народното събрание и президентът.

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за избори 2 в 1, ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот, като гаранция за висока избирателна активност и представителност."Три седмици да ходят хората на избори според мен би предизвикало ниска избирателна активност. Това е проблем изобщо за политическата система и за държавността в България. Мисля, че ако е две в едно ще бъде по-висока избирателната активност и няма да караме хората три пъти да ходят на избори", коментира Нинова.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега