Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Депутатите приеха поправките в Закона за здравето

Депутатите приеха поправките в Закона за здравето

Със закона се предвижда министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор според степента на опасност от разпространение на заразна болест със заповед да обявява извънредна епидемична обстановка и да въвежда временни мерки.

Със 125 гласа "за" и 69 "въздържали се" парламентът прие поправките в Закона за здравето, с които се дава възможност на здравния министър да определя със своя заповед противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса след изтичането на извънредното положение на 13 май. 

Всички парламентарни групи дадоха подкрепа за измененията, с изключение на БСП. Само червените депутати се въздържаха и критикуваха отговорността да се носи само от един министър. "Ако искаме да има истински контрол върху прозрачността на харченето на парите, които държавата дава за коронавируса, особено тези, които се дават по мярката 60/40. Още днес БСП ще внесе предложение за това в деловодството на Народното събрание", заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Със закона се предвижда министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор според степента на опасност от разпространение на заразна болест със заповед да обявява извънредна епидемична обстановка и да въвежда временни мерки.Измененията прецизират и сроковете за предвидените социално-икономически, финансови и здравни мерки, като част от сроковете се удължават с до два месеца от отмяната на извънредното положение и се разширява приложното им поле.

По време на дебатите Александър Ненков от ГЕРБ обясни, че с поправките в закона се прави опит за минаване на втори етап от епидемията и се дава възможност за бърза и адекватна реакция при влошаване на ситуацията. Пламен Христов от "Воля" пък определи, че в законопроекта има откровени недомислици, но между първо и второ четене от партията на Веселин Марешки ще внесат корекции. 

С поправките в Закона за здравето се правят изменения и в други закони. Така се предвижда ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж. С цел избягване на събирането на едно място на големи групи ученици се предлага през учебната 2019/2020 г. да не се провежда национално външно оценяване в края на IV и Х клас, а степента на постигане на компетентностите за съответния етап да се установи след началото на учебната 2020/2021 г.

Законът трябва да бъде приет на второ четене и обнародван в Държавен вестник преди 13 май, което значи, че депутатите трябва да се съберат на второ извънредно заседание най-късно в началото на следващата седмица. Следващото заседание на парламента е във вторник от 13 часа, обяви председателят на НС Цвета Караянчева.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега