Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии

След произнасянето на клетвата двамата новоизбрани конституционни съдии подписаха и клетвените си листа.

На официална церемония в Конституционния съд клетва като конституционни съдии положиха Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, избрани от квотата на Народното събрание. Двамата заемат местата съответно на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов.

На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Церемонията в залата за открити заседания на Конституционния съд протече в отсъствието на президента Румен Радев, за което съобщиха по-рано днес и от прессекретариата на държавния глава. Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на президента.

„Конституционният съд е пазител на Конституцията. Като такъв той е висш държавен орган, който е независим, а неговите актове са задължителни за всички. В своята дейност Конституционният съд се уповава на Конституция, на основните принципи на правото и на Закона за Конституционния съд. През повече от 32-годишното си съществуване Конституционният съд е отстоявал своята независимост, това ще прави и занапред. Конституционният съд, като висша юрисдикция, е изградил своя професионализъм и авторитет, който трябва да се пази и да се развива за в бъдеще. От всеки конституционен съдия се изисква да спазва принципите на безпристрастност, независимост и обективност, за да отговаря на високите стандарти на професионализма на Конституционния съд, какъвто е бил до момента и какъвто трябва да се запази за в бъдеще“, каза в словото си председателката на съда Павлина Панова. 

След произнасянето на клетвата двамата новоизбрани конституционни съдии подписаха и клетвените си листа. 

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за членове на Конституционния съд от квотата на парламента на 19 януари. Атанасова бе подкрепена от 159 народни представители, а Белазелков от 154.

На 23 януари президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Съдът образува дело по това искане, както и по искането на депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ (ИТН) и „БСП за България“ срещу избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

Източник: БТА


Атанасова и Белазелков се заклеват в Конституционния съд

Атанасова и Белазелков се заклеват в Конституционния съд

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Петък, 26 януари 2024 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега