Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дъглас Стюарт е тазгодишният носител на наградата Букър

Дъглас Стюарт е тазгодишният носител на наградата Букър

За Стюарт това е първи роман. Дебютът му като писател е базиран на собственото му детство.

Шотландският писател Дъглас Стюарт е тазгодишният носител на наградата Букър. Призът му бе присъден за романа "Шъги Бейн".

За Стюарт това е първи роман. Дебютът му като писател е базиран на собственото му детство. Книгата разказва за търсенията на едно младо момче, растящо в Глазгоу през 80-те и неговата бореща се със зависимостите майка. Според журито на наградите Букър, романът има всички необходими качества, за да се превърне "в класика".

Припомняме Ви, че миналогодишните лауреати на приза за първи път бяха двама. Журито отличи Маргарет Атууд за "Заветите" и Бернардин Еваристо за "Момиче, жена, друго". Тази година журито бе изрично предупредено, че не трябва да допуска повече от един лауреат.

Наградата Букър се присъжда от 1969 г. насам ежегодно за роман, написан на английски от гражданин от която и да е от страните в Общността на нациите или Ирландия. Сред най-прочутите нейни носители са Надин Гордимър, Айрис Мърдок, Уилям Голдинг, Салман Рушди, Маргарет Атууд, Иън Макюън и др.

Общо 162 бяха претендентите за наградата тази година. Една от най-впечатляващите заявки бе на Хилъри Мантел, която бе включена в дългия списък. Ако британската авторка бе успяла да спечели журито, тя щеше се превърне в първият трикратен носител на приза. Номинираната книга "The Mirror & The Light" е последна част в трилогия, посветена на Томас Кромуел. Един от най-любопитните факти около Мантел е, че именно първите две части в поредицата - "Wolf Hall" и "Bring Up the Bodies" са наградени с Букър.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега