Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Диана Йорданова: Активите на КТБ се топят

Диана Йорданова: Активите на КТБ се топят

“Предложенията, които направихме и бяха приети окончателно днес в Закона за банковата несъстоятелност целят да се опази обществения интерес и да предпазим Корпоративна търговска банка (КТБВ) от разграбване. Най-важното решение днес, което бе взето, е уреждането на статута на временен синдик, който ще действа с разширени правомощия. Необходимостта от този специален закон се налага заради празнотата, която се появява след отнемането на лиценза на КТБ, защото от този момент нататък институцията вече не е със статут на банка. Основна задача на закона е контролът от отнемането на лиценза на КТБ до момента на обявяването й в несъстоятелност.“

“Предложенията, които направихме ибяха приети окончателно днес в Закона за банковата несъстоятелност целят да сеопази обществения интерес и да предпазим Корпоративна търговска банка (КТБВ) отразграбване. Най-важното решение днес, което бе взето, е уреждането на статутана временен синдик, който ще действа с разширени правомощия. Необходимостта оттози специален закон се налага заради празнотата, която се появява следотнемането на лиценза на КТБ, защото от този момент нататък институцията вечене е със статут на банка. Основна задача на закона е контролът от отнемането налиценза на КТБ до момента на обявяването й в несъстоятелност.“

Това заявинародният представител от ГЕРБ Диана Йорданова, която е и зам.-председател напарламентарната комисия по бюджет и финанси. Днес в парламента бяха приети навторо четене изменения в досега действащия закон.Прекратяват се пълномощията наквесторите, а временният синдик ще подлежи на парламентарен контрол. Той щебъде избран от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете вБългария (ФГВБ).

Критериите са същите, които важат и досега за обикновенсиндик. Те се избират от специално водения от БНБ списък, който досега не епублично оповестяван от централната банка. „Временният синдик на банка с отнетлиценз, но все още невлязла в процедура по несъстоятелност, както и ФГВБ щемогат да предявяват искове пред съда за връщане на полученото имущество спроизход от банката  срещу всяко третолице. Това е една от ключовите нови разпоредби в Закона за банковатанесъстоятелност. Даваме и широки правомощия на временните синдици заотменителни искове, както за обезпечаване на бъдещи такива. С назначаването му той директно щепоема управлението от квесторите. Указваме и коя дата приемаме за начало нанеплатежоспособността“, коментира Йорданова.

Народният представител от ГЕРБ-Бургаспоясни още, че в промените изрично е упоменато целите на отменителните искове"сроковете се изчисляват спрямо датата на поставянето на банката подспециален надзор". В случая с КТБ това е 20 юни 2014 г., което може дадена временните и после на постоянните синдици аргументи пред съда за отменяне нацесии и прехващания.

„Разбира се, датата на неплатежоспособността като крайнаще се определи от съда, като спрямо нея и досега законът предвижда различнисрокове, в които синдикът може да търси отменяне на различни видове възмездни ибезвъзмездни видове сделки на банката. Промените дават силна заявка и запрозрачност, като се предлага временният, а впоследствие и постоянният синдикда публикуват на сайта на ФГВБ ежеседмични отчети за дейността си. Новиятзаконопроект предвижда БНБ задължително да публикува списъка със синдици на сайта си, както и ще позволинаемането на специалист по банкови фалити, чиято задача ще бъде да разбере къдеса отишли парите от КТБ“.

Зам.-председателят на бюджетнатакомисия в парламента коментира, че активите на банката са намалели с около 1млрд. лева. С приетото законодателство в края на 2014 г., се забрани правятприхващанията в резултат на цесиите, но независимо от това активите санамалели, което означава, че е намерен начин законът да е заобиколен.

„Прихващанията в КТБ, заради коитобяха направени един куп цесии, са невалидни и недействителни според точниясмисъл на Закона и на специалния надзор, който БНБ наложи на трезора споредводещи юристи по финансово право. След като БНБ наложи режима на специалниянадзор, всъщност спря изпълнението на задълженията на банката и по този начинпревърна влоговете в неизискуеми по време на специалния надзор и с тях не могатда стават прихващания. За съжаление обаче, тръгна практиката да се признаватприхващания, с което се ощетява цялата група кредитори на банката и най-вечепривилегированите кредитори – Фондът за гарантиране на влоговете с над  3.5 млрд. лв. Към края на миналата годинавложители с негарантирани депозити имат да получават 1.32 млрд. лв.  Прихващанията не трябва да бъдат признавани,те са недействителни“, допълни народният представител.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега