Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Димитър Найденов: Да отпадне правото на водач на МПС да отказва проба за алкохол и наркотици

Димитър Найденов: Да отпадне правото на водач на МПС да отказва проба за алкохол и наркотици

В поста си в социалната мрежа, Найденов коментира още, че е посочил и европейския опит с така нареченото шофиране с наставник, което е въведено във Франция през далечната 1987 г.

Добре е да отпадне правото на водач на МПС да отказва проба за алкохол и наркотици, с което да се разминава единствено с административна санкция от 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от две години. Тази възможност, която закона дава в момента, поощрява водачите да шофират след употреба на алкохол и наркотици, знаейки, че имат право да откажат да дадат проба, ако бъдат спряни за проверка. Това отношение изрази по време на Комисията по транспорт бургаският депутат Димитър Найденов.

В поста си в социалната мрежа, Найденов коментира още, че е посочил и европейския опит с така нареченото шофиране с наставник, което е въведено във Франция през далечната 1987 г. "Първоначално, механизмът е прилаган върху определени територии от страната на експериментална основа, като през 1988 г. обхваща цялата страна. С реформата от 2014г. се въвежда и ранното обучение за управление на МПС, при което се намалява минималната възраст за шофиране с наставници на 15г. Към днешна дата и след повече от 20 години съществуване, този начин на обучение е последвано от 24 % от кандидат-шофьорите (цифра, която тенденциозно нараства), като бива доказано, че „в дългосрочен план“ с него се намалява значително броя на ПТП сред начинаещите шофьори и се регистрира по-висок процент на успеваемост на изпита", пише Найденов.

В заключение дава яснота за какво става дума. "Шофирането с наставници позволява на водача, след преминаване на първоначално обучение в автоучилище, да придобие опит и самоувереност зад волана под наблюдението на придружаващото го лице, във възможно най-различни условия на движение, преди преминаването на практическите изпити и придобиването на свидетелство за управление на МПС и на автономност".

В комисията по транспорт изразих отношение, че е добре да отпадне правото на водач на МПС да отказва проба за алкохол и наркотици, с което да се разминава единствено с административна санкция от 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от две години.Тази възможност, която закона дава в момента, поощрява водачите да шофират след употреба на алкохол и наркотици, знаейки, че имат право да откажат да дадат проба, ако бъдат спряни за проверка.Също така и посочих европейския опит с така нареченото шофиране с наставник, което е въведено във Франция през 1987 г. Първоначално, механизмът е прилаган върху определени територии от страната на експериментална основа, като през 1988 г. обхваща цялата страна. С реформата от 2014г. се въвежда и ранното обучение за управление на МПС, при което се намалява минималната възраст за шофиране с наставници на 15г.Към днешна дата и след повече от 20 години съществуване, този начин на обучение е последвано от 24 % от кандидат-шофьорите (цифра, която тенденциозно нараства), като бива доказано, че „в дългосрочен план“ с него се намалява значително броя на ПТП сред начинаещите шофьори и се регистрира по-висок процент на успеваемост на изпита.За какво става въпрос?Шофирането с наставници позволява на водача, след преминаване на първоначално обучение в автоучилище, да придобие опит и самоувереност зад волана под наблюдението на придружаващото го лице, във възможно най-различни условия на движение, преди преминаването на практическите изпити и придобиването на свидетелство за управление на МПС и на автономност.

Публикувахте от Димитър Найденов в Събота, 20 май 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега