Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дипломатът Марин Райков поема поста служебен премиер на страната*

Дипломатът Марин Райков поема поста служебен премиер на страната*

Марин Райков е новият министър-председател на България. Това обяви президентът Росен Плевнелиев преди минути. На 15 март Плевнелиев ще разпусне Народното събрание. Посланикът ни в Париж Марин Райков освен премиер на служебното правителство, ще бъде и министър на външните работи в служебния кабинет.

Марин Райков е новият министър-председател на България. Това обяви президентът Росен Плевнелиев преди минути. На 15 март Плевнелиев ще разпусне Народното събрание.  Посланикът ни в Париж Марин Райков освен премиер на служебното правителство, ще бъде и министър на външните работи в служебния кабинет.

„Не съм допускал влияние от никой, не съм гледал партийната окраска. Вярвам, че служебният премиер трябва да бъде добър дипломат – да чуе всеки, но и да бъде чут, да бъде умерен, разумен, компетентен“, изтъкна Плевнелиев.

„От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. В трудните моменти служебните правителства са успокоявали нацията, задавали са правилната посока за излизане от кризата, вярвам, че и сега ще бъде така“, каза Плевнелиев при представянето на служебния кабинет.

„Това правителство е безпартийно, то е тук, за да даде гаранции, че вотът ще се състои по правилата, че изборите няма да бъдат манипулирани, фалшифицирани. Нацията е суверен и нейният глас ще бъде чут“, заяви в изявлението си Марин Райков. 

Друга основна задача на служебния кабинет ще бъде да осигури стабилност и приемственост във функционирането на институциите, допълни той. Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и действащия валутен борд, който ще остане в сила до присъединяването ни към еврозоната. Ще се противопоставим на всеки опит страната ни да бъде хвърлена в хаос, каза Райков, който се противопостави и на всеки опит за безразборна национализация.

По думите му българите излезли на улицата са изразили мнение. Всеки, който си позволи арогантност срещу демонстриращите, ще бъде наказан на изборите чрез вота на народа, смята Райков.Той призова всички да поемат своите отговорности, заставайки пред избирателните урни. Неразделна част от тази задача ще бъде и предприемането на конкретни мерки в социалната сфера.Ще подкрепим социалната ориентация на пазарната икономика в България, създавайки условия за растеж и излизане от кризата, заяви Марин Райков.

Като спазваме стриктно зададената бюджетна рамка, ще предприемем конкретни мерки в сферата на доходите, подобрявайки положението на българските пенсионери и на най-необлагодетелстваните слоеве от българското население, заяви Райков. Той посочи, че страната ни няма да допусне компромис с демократичните ценности, с ценностите, свързани с правата на човека.

Ето и останалите членове на служебното правителство:

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие;

Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика;

Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз;

Драгомир Йорданов, министър на правосъдието;

Проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните.Калин Христов, министър на финансите;

Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката;

Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването;

Петя Първанова, министър на вътрешните работи;

Петър Стойчев, министър на физическото възпитание и спорта;

Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство;

Тодор Тагарев, министър на отбраната;

Владимир Пенев, министър на културата;

Юлиан Попов, министър на околната среда и водите.

Служебното правителство разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента. Служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика.

Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание,  служебното правителство не може да взема държавни заеми. Служебният кабинет не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от Конституцията изисква ратификация.  

*Обновена към 17:00 часа!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега