Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес е Европейският ден на донорството

Днес е Европейският ден на донорството

Днес е Европейският ден на донорството, съобщават от здравното министерство. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от МЗ и ИАТ с подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет и Националния дворец на децата.

Днес е Европейският ден на донорството. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от МЗ и ИАТ с подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет и Националния дворец на децата.

Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора.

В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани. У нас от животоспасяващите операции се нуждаят над 860 души, като най-много са чакащите за бъбрек - 807 човека. От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави - Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България този ден се отбелязва за втора поредна година.

Честването на Европейския ден на донорството у нас ще започне в 12 ч. в парка Заимов в столицата, където се намира и градината на донорите. Там ще бъдат връчени награди на победителите в конкурса за детска рисунка на ученици от 7 до 12 клас, който започна на 15 септември. Темата беше мотото на Националната кампания в подкрепа на донорството - "Частица от теб може да бъде за някого целия свят".

В МЗ постъпиха над 250 рисунки от цялата страна. Най-много бяха от София - 47, Пловдив - 31 и Перник - 24. Десет от участниците ще получат награди, а самите рисунки заедно с още 20 ще бъдат изложени около градината на донорите.За първи път през тази година награди ще бъдат връчени и на координатори по донорство. Отличени ще бъдат трима координатори за цялостен принос в развитието на донорството и един за високи резултати. Призовете ще бъдат връчени от зам.-министърът на здравеопазването д-р Кирил Добрев и директорът на ИАТ доц. Силви Кирилов.

Днес ще бъдат засадени и още две рози в памет на последните донори през тази година. С едноминутно мълчание и запалена свещичка ще бъде почетена и паметта на всички донори у нас. С помощта на РЗИ и БЧК подобни инициативи ще се извършат във всеки един областен град в цялата страна.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега