Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес е Гергьовден! Честито на именниците!

Близо 200 000 българи с имен ден днес
Днес е Гергьовден! Честито на именниците!

Днес празнуваме Гергьовден, ден на храбростта и празник на Българската армия. Св. Великомъченик Георги Победоносец е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века.

Днес празнуваме Гергьовден, ден на храбростта и празник на Българската армия. Св. Великомъченик Георги Победоносец е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века.

Св. Георги Победоносец е героят-мъченик, с когото фолклорната традиция свързва езическите пролетни скотовъдни култове и мотивите на змееборството. Побеждавайки демона на злото (змей, ламя), той възстановява хармонията на битието.

Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. 6-ти май е денят на Свети Георги - покровител на овчарите и стадата. Заедно с Великден той се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден, винаги е при хубаво време. Затова се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги).

Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Близо 200 000 българи празнуват на Гергьовден, показват последните данни на националната статистика. Георги вече е най-разпространеното име у нас – 174 хиляди или 4.8% от всички мъжки имена. Името вече бие по популярност Ивановците.

Днес имен ден празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка. Честито на именниците!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега