Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес наблюдаваме частично слънчево затъмнение

Гледайте го само със защитни очила
Днес наблюдаваме частично слънчево затъмнение

На 20 март Европа ще стане свидетел на частично слънчево затъмнение, но минисателитът Proba-2 на Европейската космическа агенция (ЕКА), намиращ в орбита на височина 820 километра, ще види два цикъла на почти пълно затъмнение. Същевременно други “членове” на семейството изкуствени спътници Proba ще наблюдават Земята, за да заснемат лунната сянка върху земната повърхност.

На 20 март Европа ще стане свидетел на частично слънчево затъмнение, но минисателитът Proba-2 на Европейската космическа агенция (ЕКА), намиращ в орбита на височина 820 километра, ще види два цикъла на почти пълно затъмнение. Същевременно други “членове” на семейството изкуствени спътници Proba ще наблюдават Земята, за да заснемат лунната сянка върху земната повърхност. 

От гледна точка на Земята по време на слънчево затъмнение Луната преминава пред Слънцето и тъй като видимият размер на двете небесни тела е приблизително еднакъв, Луната временно спира значителна част от слънчевата светлина. Днес цяла Европа ще преживее частично слънчево затъмнение.

100 процента от слънчевия диск ще бъдат покрити над норвежките острови Свалбард, 97 процента - над Шотландия, 84 на сто - над Лондон, 81% - над Хага, 75% - над Париж, 65% - над Мадрид, и 56% - над Рим. За България частичното слънчево затъмнение ще започне в 10.42 часа и ще продължи 2 часа и 16 минути - до 12.58 часа. Максималната фаза на затъмнението у нас ще се наблюдава в 11.49 часа - тогава ще е най-тъмно, като 53 процента от слънчевия диск ще бъде покрит от луната. Ще стане също малко по-хладно и по-тъмно, ще е като слаб сумрак, но няма да е тъмно, както е при пълното затъмнение.

Пътят на пълното слънчево затъмнение, където Слънцето ще е напълно блокирано, минава през малка ивица в Северния Атлантик, включваща Фарьорските острови и Свалбард, където има наземна станция на ЕКА. По време на пълно слънчево затъмнение се появява бял ореол, даващ на земните наблюдатели рядката възможност да видят слънчевата корона, която обикновено остава скрита, заради яркостта на слънчевия диск. 

Ако сте сред късметлиите, които имат възможност да преживеят това събитие, не забравяйте, че наблюдаването на Слънцето с невъоръжено око е опасно и може да доведе до ослепяване, предупреждава ЕКА. Експертите подчертават, че трябва да се използва сертифицирана екипировка или слънчев телескоп, но само под ръководството на специалист.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега