Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В неделя наблюдаваме частично слънчево затъмнение

В неделя наблюдаваме частично слънчево затъмнение

Астрономическото явление ще настъпи няколко часа след началото на астрономическото лято.

На 21 юни 2020 г. (неделя), няколко часа след началото на астрономическото лято, от България ще имаме възможността да наблюдаваме частично слънчево затъмнение, информират от Институт по астрономия към БАН.

Луната ще започне да закрива слънчевия диск първо за наблюдатели от южните и източните части на страната (около 07:57). Там и фазата на затъмнението ще е най-голяма – в моментите на максимално затъмнение близо 8% от слънчевия диск ще бъде закрит от Луната, а магнитудът на затъмнението (каква част от видимите диаметри на Слънцето и Луната се припокриват) ще достигне близо 0.18. Явлението ще бъде с продължителност между 55 и 80 минути, съответно за Северозападна и Югоизточна България.

Затъмнението няма да се вижда като пълно от която и да е точка на планетата, но в части от Африка и Азия, то ще е пръстеновидно. е сред най-атрактивните явления. То се наблюдава, когато Луната преминава в по-отдалечената от Земята част от орбитата си. При този вид затъмнения лунният диск е по-малък от слънчевия и Слънцето се вижда като пръстен около Луната. Най-подходящите места за наблюдение са в Северна Индия и Тибет, където 99% от слънчевия диск ще бъде скрит от лунния.

До края на годината предстои още едно слънчево затъмнение (на 14 декември), което ще може да се наблюдава като пълно от териториите на Чили и Аржентина и като частично от други части на Южна Америка и Югозападна Африка. Следващите, видими от България, слънчеви затъмнения са на 12 август 2026 г. (частично), 1 юни 2030 г. (пръстеновидно) и 3 септември 2081 г. (пълно).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега