Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес отбелязваме Летен Никулден

Днес отбелязваме Летен Никулден

Няколко са поверията, свързани с днешния ден. Според някои, на тази дата не бива да се работи, за да не ни накаже светецът с природни бедствия. Жените не трябва да шият, защото с иглата ще избодат очите на Св. Николай.

Днес Православната църква отбелязва т.нар. “Летен Никулден”. На този ден християните честват пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от гр. Мира (Мала Азия) в гр. Бари (Италия).

Николай Мирликийски е роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. Смята се, че е починал през 342 г. в Мира.

През 1077 година градът му бил завладян от селджукските турци. За да не бъдат поругани светите му мощи, светецът се явил в съня на един свещеник от Бари и му поръчал да пренесе мощите му в своя град. Това се случило на 9 май 1087 година. През 1139 година местното население построило и храм в чест на светеца. Останките на Свети Николай се съхраняват там и до днес.

Няколко са поверията, свързани с днешния ден. Според някои, на тази дата не бива да се работи, за да не ни накаже светецът с природни бедствия. Жените не трябва да шият, защото с иглата ще избодат очите на Св. Николай. По някои земи организират молебени за дъжд, който да даде сили на реколтата, а празникът е известен като Сухи Свети Никола. Сред най-известните обичаи е “Пеперуда” - общността избира малко момиченце, задължително сираче, което трябва да трогне небето и да измоли дъжд.

На днешния ден празнуват всички с имена Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино и Кольо. Честито на имениците с пожелание за здраве и благополучие!
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега