Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Доц. Кунчев: До 2-3 седмици ще се нормализира заболеваемостта от скарлатина и варицела

Доц. Кунчев: До 2-3 седмици ще се нормализира заболеваемостта от скарлатина и варицела

При носителство на скарлатина и при нормален контакт заразяването сред възрастни не е толкова лесно, както е сред децата в яслите и детските градини, където те са в много тесен контакт.

В следващите две-три седмици ще се нормализира заболеваемостта от скарлатина и варицела и ще преминем към нормалната фонова заболеваемост. Това каза за БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той участва в отбелязването на 75 г. от създаването на Световната здравна организация.

При носителство на скарлатина и при нормален контакт заразяването сред възрастни не е толкова лесно, както е сред децата в яслите и детските градини, където те са в много тесен контакт. Децата, които би следвало да се тестват за носителство, се определят във всеки конкретен случай, допълни той. Има много точна нормативна уредба кой и при какви условия се поставя под карантина, а отделно от това епидемиолозите от регионалните здравни инспекции разпореждат съответните мерки, допълни доц. Кунчев. Всичко зависи от това дали става въпрос за скарлатина или само за носителство, което е различно и рискът е различен.

Не беше неочаквано рязкото повишаване на заболеваемостта от варицела и скарлатина, тъй като три години имаше много строги противоепидемични мерки. Те са повлияли за по-ниското разпространение както на грип и ковид, така и на варицелата и скарлатината, и заболеваемостта тогава е била много по-ниска. Сега вече има контингент от деца, които не са боледували и беше ясно, че при нормализиране на ситуацията, те „ще се срещнат“ с варицела или скарлатина, посочи още доц. Кунчев.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега